Official Google Blog: Farliga, strategiska & anmärkningsvärda utlänkar

1/04/2009

Google:s länkning på Official Google Blog är menar jag mycket anmärkningsvärd. Tänk på att Google värderar externa länkar och ser dem som en rekommendation. De är beroende av att folk länkar sådant de tycker är bra sökmotorvänligt. På sin blogg rekommenderar Google ett stort antal externa bloggar "What We're Reading". Samtliga av dessa har de länkat med rel=nofollow:

Samtidigt länkar de sina medarbetares bloggar sökmotorvänligt. Det gäller även bloggar som gör sådant som de på annan plats uttalat är olämpligt och oseriöst. Vi har där bl.a. exempel på sajter som bloggar om tjänster från Google utan att ange att de är medarbetare hos Google. Där har det uttalats att det är rekommenderat att ange det så att man inte trummar upp intresse oärligt.

Sajter som hör till Google själva länkas också sökmotorvänligt.

Varför gör Google på det här sättet?

Givetvis kanske man kan tänka sig att Google inte tycker att man ska länka något externt sökmotorvänligt sitewidth men det har de aldrig uttalat så vitt jag vet. Dessutom är ju länkarna till olika medarbetares privata bloggar sökmotorvänliga. Jag kan därför bara se följande orsaker som möjligt troliga:

  1. Google menar att man bara ska länka egna sajter sajter site-width. Men detta har de så vitt jag vet aldrig uttalat.
  2. De har gjort något speciellt med värderingen av denna blogg som kräver detta för att icke-Google bloggar inte ska uppfattas som Google-bloggar.
  3. De som är ansvariga för Official Google Blog gör detta för att gynna egna bloggar på övrigas bekostnad.
  4. De som är ansvariga för Official Google Blog gör detta för att gynna bloggar till folk de känner eller kan ha nytta av på Google.

Att det skulle vara en juridisk orsak verkar orimligt eftersom problemet där knappast är om länkarna är nofollow eller inte utan att de finns eller finns med ofullständig information.

Strategisk länkning istället för seriösa rekommendationer

1 eftersom det aldrig uttalats så vitt jag vet håller jag för tveksamt. 2 tror jag heller inte på eftersom det går att lösa på annat sätt och inte skalar över fler sajter. Det bör med andra ord ske för att man tror / vet att detta gör övriga länkar som är site-width mer värdefulla och man genom detta vill gynna egna sajter eller medarbetarnas sajter. Egna sajter behöver de emellertid inte gynna därför de får så många länkar ändå.

Däremot medarbetarnas bloggar har nytta av de här länkarna. Flera av dem är inte direkt på en kvalitetsmässig nivå där jag kan se att de får annat än ett fåtal spontana inlänkar som rekommenderar dem annat än för att de är medarbetare hos Google (d.v.s. från Google själva eller från folk som vill ställa sig in). Det är strategisk länkning.

Jag säger inte att det är fel att länka till de flesta av de här medarbetarnas bloggar. Åtminstone efter en kvalitetskontroll där dessa bloggar faktiskt är förebilder eller har något att tillföra den typiska läsaren av bloggen något. Däremot tror jag Google både har och kommer ta mer skada av inte länka bloggar de faktiskt rekommenderar på andra meriter än att de är anställda hos Google sökmotorvänligt. Att länka irrelevanta, dåliga och/eller mindre seriösa bloggar bara för att de är medarbetare lär säkert skada deras varumärke och trovärdighet.

Detta är mycket farligt för Google

Det som ligger närmast tillhands att tolka detta som är att det är rekommenderat att generellt inte länka sådant som man rekommenderar icke-sökmotorvänligt. Istället ska man länka strategiskt till medarbetare, egna sajter m.m. D.v.s. man ska länka sökmotorvänligt när man tjänar på det.

Om detta börjar bli vanligt bedömer jag att det skulle ge jämförbara skador som handeln med sålda länkar. Detta eftersom värdet av länkarna för bra sökresultat minskar. Vidare gör det att Google tappar ordentligt med trovärdighet kring allt de uttalat om strategisk länkning och handel med sökmotorvänliga länkar.

Det som förvånar mig mest

Det jag tycker är enormt underligt är att de inte inser detta själva? Även om det inte skulle vara ett officiellt beslut verkar det väl rimligt att de på sin huvudblogg användar bra medarbetare:

  • Har åtminstone kunskap om viktiga komponenter i Google:s filosofi & affärsverksam och förstår åtminstone grundläggande tekniska detaljer för deras basaffärer (ungefär att de värderar länkar för sökresultat).
  • Inte är direkt ointelligent.
  • Förstår att de måste tänka efter innan de gör något på en av Google:s viktigaste webbsajter.
  • Har rimlig / normal förståelse för hur människor fungerar.
  • Förstår begrepp som förebild.

Ytterst anmärkningsvärt.

Kontaktuppgifter för Official Google Blog saknas. Inte heller finns något about-sida eller möjlighet att kommentera. Jag har därför inte i förväg kunnat ge möjlighet för dom att kommentera. Ev. gör jag ett försök via andra kanaler även om jag osäker på vilken kanal som är korrekt, lämplig eller överhuvudtaget fungerande för att komma i kontakt med någon ansvarig för bloggen eller tillämpad policy och som kan besvara frågor.

15 kommentarer
Anonym sa...

Här kan jag förövrigt lägga till att förr länkade Official Google blog betydligt fler egna bloggar och sajter. Nu har ju det mesta av det där emellertid bytts ut med en länk till:
http://www.google.com/press/blogs/directory.html#tab0
Där de istället är listade.

Jag har ingen åsikt om det är bättre eller sämre men det känns väldigt relevant avseende resonemanget om orsakerna till varför Google har nofollow på bloggar de faktiskt rekommenderar men inte på bloggar som listas bara därför att de är medarbetare.

2009-01-04 21:39
Anonym sa...

DUMB POST

2009-01-05 01:22
Anonym sa...

Maybe,

Yeah well me like most other people is quite dumb.

2009-01-05 01:23
Anonym sa...

Good point!

Why should we all not choose to link strategic regarding nofollow if Google does it. Instead of linking the best resurs atleast bigger news papers like us could start other own informations page every time we want to link something search friendly. And link other resources with nofollow.

Brilliant!

2009-01-05 01:25
Anonym sa...

Why do americans so often write short incomplete sentences with only majuscules? And just sort of say things without any motivation?

Im not sure how much is true about the bad public schools in USA? Maybe they dont practise english that much?

2009-01-05 01:31
Anonym sa...

He he,

Maybe. One sure see more things like:
"DUMB POST"
On the english web.

On my swedish blogs and research news paper I have never had a similar short comment.

Im not sure but I think they doesnt learn to following thesises, motivation and planning as much in USA as in Europe. Another culture. But thats one thing among many I quite like with USA.

2009-01-05 01:34
Anonym sa...

They almost never make references to research papers om american blogs. While it is common in England, France and here in Sweden.

Maybe they just isnt used to read and write due to the bad public schools with all the violence and drug-trade?

2009-01-05 01:40
Anonym sa...

Jag läste någonstans att de flesta amerikanska soldater som varit i Iraq inte ens kunde peka ut var på världskartan det låg.

Nästan alla pekade antingen någonstans i Afrika eller Sydamerika.

2009-01-05 01:49
Anonym sa...

Jag har väldigt svårt att tro att det stämmer. Även om det nu skulle stämma att amerikaner har en dålig bild på var andra länder i världen ligger (vilket kanske inte är orimligt genom att de i skolan har ungefär lika många delstater att lära sig som vi har länder i Europa) tror jag nog soldater som varit i Irak vet var det ligger.

Militärer inklusive vanliga soldater möter ju andra kartor i arbetet.

Sedan tycker jag att vi håller kommentarerna borta från USA. Svenskar blir ofta väldigt elaka och orättvisa mot amerikanerna och vanligen helt omotiverat. USA är ett stort land som på många sätt är värda vår beundran.

2009-01-05 01:53
Anonym sa...

Bra upptäckt Hans!

Vilken grej det skulle bli för dom om det blev vanligt att alla bloggar gör så där! Bara länka sökmotorvänligt till andra egna sajter. Inga trovärdiga rekommendationer med länkar längre och alla skulle starta massor av sajter.

2009-01-05 01:55
Anonym sa...

Youtube är typ en av de största webbsajterna i världen. Nästan alla sökningar på Google.com är för filmklipp. Allt fler amerikanska bloggar går över från att skriva till att spela in sig själva.

Så klart amerikanerna är sämre på läsning och skrivning!

2009-01-05 02:26
Anonym sa...

Tack för tråden http://www.google.com/support/forum/p/Webmasters/thread?tid=2b797421f3083d8a

Jag måste ändå få göra en sista förklaring av amerikanen :-)

För amerikanen finns inga problem som inte är problem idag. Amerikanen tänker inte på framtiden. Den är inte hans problem.

Vad jag skrattade så när jag såg tråden. De fattade inte vad nofollow och crawling påverkar visa versa och hur problemet skapas här. Det är inte problem just nu och då finns inte problemet.

Så var det med finanskrisen, 11 september, växthuseffekten, smog i städerna, energi- och vattenslöseriet... De tutar och kör på i 200 km / h alla åt samma håll tills de kör av vägen. Direkt köper de alla en ny bil bil utan att städa bort den krashade och kör ännu fortare men åt ett annat håll utan att läsa kartan och tror att det ska lösa alla problem.

2009-01-05 03:14
Anonym sa...

Ok jag ska ändå göra en ny version av den här bloggpostningen på engelska. Eftersom det redan blivit så mycket av det. Så ok diskutera amerikanerna här då om ni vill.

Men alla läsare ska ha helt klart för sig att
*allt* som skrivits i kommentarerna är fördomar och lösa påståenden utan någon som helst referens. Skillnaden mellan amerikaner och svenskar är faktiskt väldigt liten i vad som tagits upp här.

Sådana här kommentarer får oss svenskar att se dåliga ut och inte amerikanerna!

Kring skolorna ska förövrigt sägas att de flesta av världens bästa universitet är amerikanska. Sedan som jag också förstått det har USA problem med "public schools".

2009-01-05 03:18
Anonym sa...

Fast det här stämmer:

"Så var det med finanskrisen, 11 september, växthuseffekten, smog i städerna, energi- och vattenslöseriet... De tutar och kör på i 200 km / h alla åt samma håll tills de kör av vägen. Direkt köper de alla en ny bil bil utan att städa bort den krashade och kör ännu fortare men åt ett annat håll utan att läsa kartan och tror att det ska lösa alla problem."

Men det är samma sak här i Europa. Kring växthuseffekten kämpade många år där bl.a. via Nyfiken vital. Men jag har nästan givit upp och tror det är försent att göra något.

2009-01-05 03:21
Anonym sa...

Ok jag tittade här på något som heter Human Development Index (HDI) som Wikipedia förklarar här:
en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index

Jag vet egentligen hur relevant det visar just kunskap i läsning och skrivning men det ska i alla fall vägas in:

"The Human Development Index (HDI) is an index combining normalized measures of life expectancy, literacy, educational attainment, and GDP per capita for countries worldwide."

USA (enligt Wikipedia) har alls särskilt dåligt HDI. Sverige är på plats 7 med 0.958 och USA på plats 15 med 0.950. Verkar för mig vara en liten skillnad jfr Cypern på plats 30 med 0.912.

Sedan vet jag ju inte (gissar på att man inte gör det) om man räknar in illegala invandrare som ju USA ska ha många av.

Ändå tycker jag det tydligt visar att det inte är rimligt att anta att amerikanerna på något sätt är mer okunniga än vad vi har. Däremot är det möjligt att de kan andra saker. En amerikan kanske inte alltid kan alla europeiska länder men kan vi alltid deras delstater som ofta är större?

Här i Wikipedia hittade jag dessutom något som kallas literacy rate här:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_literacy_rate

Där är USA på plats 20 vilket sverige också är!

2009-01-05 05:35

Kommentera