Har sv.wikipedia.org tappat läsarvärde?

1/10/2009

Jag anser mig ha stor nytta av en.wikipedia.org d.v.s. engelska Wikipedia. Den håller numera inom de flesta ämnesområden mycket hög kvalitet. Svenska Wikipedia har egentligen aldrig annat än i undantagsfall varit ens i närheten av den i kvalitet. Inte heller är den som engelska Wikipedia en ledande informationskälla utan på svenska webben finns vanligen bättre material. Detta är givetvis logiskt och som jag ser det en nödvändig del av dess utveckling. Svenska är ett mycket mindre språkområde och utvecklingen måste därför få ta mycket längre tid. Material på svenska håller också generellt lägre kvalitet än på engelska när det gäller tillgängligt topp-material.

Men vad händer med länkningen mellan projekten?

En användning av sv.wikipedia.org som varit värdefull har varit för översättning av fackuttryck. Även om beskrivningen i sv.wikipedia.org endast var på ett par rader kunde man gå till motsvarande sida t.ex. i en.wikipedia.org och få översättningen samt ofta en bra sammanfattning av begreppet. Jag upplever nu sedan med början kanske redan för ett år sedan men känner jag mer tydligt nu att sv.wikipedia.org allt mer sällan länkar till en.wikipedia.org normaliserat avseende antalet uppslagssidor på svenska. Vidare upplever jag att fallet är ännu större avseende länkning från engelska till svenska sidor.

Tråkigt nog har jag inte följt det dokumenterat och att titta via versionshistorik är en stor uppgift genom att det finns så många sidor att följa upp. Utan att vara expert på Wikipedia och delta i arbetet känns det dessutom som en nästan omöjlig uppgift att med rimlig säkerhet avgöra om jag har rätt eller fel.

sv.wikipedia.org blir mindre värd om jag har rätt

Har jag rätt är det emellertid fullständigt vansinnigt. Det drar ner ett stort värde sv.wikipedia.org har som verktyg för översättning av specialisttermer. Inte alltid men i ganska många fall har sv.wikipedia.org varit det bästa alternativet som funnits för detta på webben.

Varför skulle man göra så här?

Om jag har rätt vad är då orsaken? Jag kan spekulativt och utan någon seriös kontroll tänka mig följande orsaker:

    1. sv.wikipedia.org har ju ett antal aktiva användare som hör till "särintressen". Där har jag bl.a. indentifierat flera som hör till SEKTEN (även avseende vilka de är i verkligheten). Kanske dessa när de lyckas få in någon underlig vanföreställning inte vill att det lika lätt ska upptäckas genom att gå till motsvarande sida i en.wikipedia.org där kvalitetskontrollen är mycket högre.

    2. sv.wikipedia.org innehåller även ganska många från PR- och SEO-samhället. Dessa kanske tror att sidor de fått till bra för sina kunder ska ranka bättre på Google om länkarna till en.wikipedia.org m.m. tas bort?

    3. sv.wikipedia.org kanske icke rationellt känner att andra skribenter i media drar nytta av möjligheten till översättning genom dem. Och att detta gör att de stärker sina "konkurrenter".

    4. Riktlinjer, kvalitetskontroller m.m. för hur uppslagssidorna görs kanske inte understryker värdet av korslänkningen tillräckligt för det svenska språkområdet. Svenskarna måste ju trots allt vara de som engagerar sig både i länkning till en.wikipedia.org och från en.wikipedia.org för respektive uppslagssida.

Men jag kan precis som jag sagt mycket väl fattat det här fullständigt fel och att det jag pekar på inte sker. Anledningen till att jag bloggat om det är istället för att dokumentera det så att jag inte ska glömma att någon gång i framtiden följa upp det. Vidare kanske jag enklare får en officiell kommentar som förklarar saker och ting från sv.wikipedia.org om jag bloggat det?

1 kommentar
Anonym sa...

Nu har jag ställt frågor till sv.wikipedia.org. Det gick tråkigt väldigt fel att se här:
sv.wikipedia.org/wiki/Wikipediadiskussion:Faktafr%C3%A5gor

Men frågan finns i alla fall med på:
sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Faktafrågor
Längst ner utan egen rubrik.

2009-01-10 17:05

Kommentera