Kommer hyves från hyve? Kollektivt medvetande?

1/21/2009

I Hyves via Google såg vi att det ser ut att vara möjligt att kontrollera om en domän är bestraffad med förändrad validering av utlänkar. Hur som helst är det säkert klokt att utnyttja det här medan det finns. Det ska inte uteslutas att när Google folket återvänder på jobbet trötta efter allt Obama-firande att det stängs ner.

Är namnet meningsfullt?

Oavsett om orsaken till fenomenet är:

  • En kvarglömd testlösning.
  • En snabbfix för att associerade som surfar åt Google kan kontrollera vissa saker.
  • En kvarglömd lösning som inte längre behöver synas externt.
  • Något som syns externt av misstag.

Kan man givetvis spekulera om namnet hyves är ett "meningsfullt" namn. Alla vet väl att man ska namnge variabler m.m. "meningsfullt" men inte meningsfullt? Meningsfullt innebär att andra kan begripa dem. "Meningsfullt" innebär att du kan förklara dem så att folk upplever att de är meningsfulla men vilka i praktiken är obegripliga för andra. På så sätt minskar risken att någon tar över dina arbetsuppgifter.

Är namnet genomtänkt kan det tala om något för oss förutom vad själva funktionen ger. Problemet kring sådant är att svårigheter att bekräfta ett riktigt svar ofta leder till att även erfarna underrättelsetjänster ofta lurar sig själva.

Kommer Hyves från Hyve?

Förutom liknelsen med den holländska sociala nätverkssajten Hyves (se tidigare bloggpostning) kanske man kan tänka sig att det kommer från Hyve. Något sådant ord känner jag inte till men en kontroll i Wiktionary gav faktiskt en träff: en.wiktionary.org/wiki/hyve. Det här ordet kommer från finska och synonymen är virtue.

Virtue har de här exemplen som ska förklara dess betydelse:

Excellence in morals
A good habit
A good model quality
Chastity and faithfulness
An exemplary quality

Har det med Hive / Hives att göra?

En omskrivning av Hive kanske är en annan möjlighet?

A box, basket, or other structure, for the reception and habitation of a swarm of honeybees.
The bees of one hive; a swarm of bees.
A place swarming with busy occupants; a crowd.

Eller Hives? Hives är vad vi på svenska kan kalla nässelutslag eller allergiska utslag (urticaria).

Kollektivt medvetande?

Eftersom jag troligen aldrig kommer få någon tillförlitlig rapport om hur detta fick sitt namn kan jag lika gärna ta något väldigt långsökt men lite elegantare. Där har vi hives i betydelsen kollektivt medvetande. Begreppet kommer från Durkheim (1858 - 1917) som i sin The Division of Labour argumenterade att primitiva och underutvecklade samhällen hade ett behov av religion.

Emile Durkheim
Emile Durkheim

I dessa ännu ej utvecklade kulturer krävs religion för att skapa enighet i samhället kring frågeställningar som annars har svårighet att överleva över tiden. Tänk här på att det inte alls är särskilt länge som annat än ett fåtal har kunnat läsa och skriva. Religionen skapar här ett kollektivt medvetande där mycket delas över samhället.

Begreppet är passande för slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Vilket betydelse det här idag när vi som samhälle redan visat att religion inte krävs eller tillför något positivt är mer tveksamt. Här kan man lätt argumentera att religion är gemensam för alla äldre samhällen medan de länder som utvecklades snabbast och än idag är ledande är de som tidigast fick en trovärdig lagstiftning. Jämför här gärna med Frankrike, Storbrittanien och USA.

0 kommentarer

Kommentera