Youtube enormt stort? Större än Yahoo på sökningar?

2/02/2009

Nu ska vi se vad ComScore skrev 2 februari (Reston, VA):

"Online video viewing accounted for 12.5 percent of Americans’ total time spent on the Internet in November 2008, up from 8.5 percent the previous year."
Från: The comScore 2008 Digital Year in Review Report Highlights Key U.S. Digital Marketing Trends of the Past Year (comScore.com)
Datum: 2009-02-02 (I Sverige 20.15)

Video har absolut blivit väldigt stort och Google är enormt stort i segmentet. Att få någon klar bild av statistiken från comScore m.fl. analysföretag generellt och ännu mer försöka dra slutsatser för Youtube.com är väldigt svårt. Inte bara är det svårt utan jag lade knappt någon tid alls på det själv. Andra har förhoppningsvis tittat mer på statistiken än jag gjort kommer till slutsatsen att Youtube nu är större än Yahoo avseende sökningar:

"If it were a standalone site, YouTube would be the second largest search engine after Google. More searches are done through YouTube than through Yahoo, which has been the case for the past few months."
Från: ComScore: YouTube Now 25 Percent Of All Google Searches (Techcrunch.com).
Datum: 2009-02-02 (I Sverige 20.19)

Om det stämmer kan jag inte avgöra men det är inte alls orimligt. Youtube är väldigt stort.

Sedan så här spontant känns det som ett klurigt expertområde att försöka uppskatta bra siffror för Youtube och sökningar som utomstående. Bara en sådan sak som att definiera vad en "sökning" exakt är kan vara svårt. För de flesta sajter verkar det väl rimligt att definiera sökningar som just sökningar lokalt på sajten men det fungerar kanske inte riktigt lika "bra" för Youtube. Den får ju trafik via sökningar som ofta sker på andra delar i Googles nätverk (Google.com, Google.se m.m.). Många av besökarna tänkte sig också kan jag misstänka att nå Youtube även om de inte använde site-operatorn (jag gör så själv av och till).

Hur som helst finns det massor av videoklipp på Youtube. För att nu visa något med Google:s Youtube-widget (eller är det här vad man kallar gadget?) har vi nedan Rule Britannia. Och hur ska man bäst räkna trafiken av en tittare som trycker Play på den? Bara på SEOTaktik.com, bara på Youtube.com eller på båda? Hur fungerar det med reklam? Youtube.com kan ju komma visa reklam (om de gör det) och statistiken hör väl då kanske till dom. Å andra sidan om du sitter flera minuter och tittar på ett videoklipp på en blogg kanske du blir mer benägen att klicka på reklam på den?


Britons never, never, never will be slaves!
[...]
The nations, not so blest as thee,
Must, in their turns, to tyrants fall;

2 kommentarer
Anonym sa...

Går ju att få lite intressant information genom att bara se hur många som faktiskt söker efter YouTube på Google.

2009-02-03 12:04
Anonym sa...

Jo.

Sedan har vi alla kombinationer som

artist låt youtube
youtube känd-film
o.s.v.

Och frågan vad egentligen statistiken Google ger ut bygger på. Vilka Google sajter ingår där? Ingår också Adsense-sajter? Egentligen borde man försöka ta reda på det men jag tittar så sällan på deras statistik så det gör mig det samma.

2009-02-04 03:07

Kommentera