Dags att lagstifta om Bankkrediter

2/05/2009

Nu är det dags att instiftna ny lagstiftning som styr bankkrediter och annan utlåning från staten till bankerna. Detta så att man kan lägga lagstiftning ovanför ev. tidigare överrenskommelser som bankerna antingen eller antingen inte missbrukar. Om de inte missbrukar sådana gör det dom det samma. Om missbruk förekommer har givetvis inga seriösa banker något att invända. Vad som krävs är möjlighet att ställa motprestationer för att banker ska omfattas av krediter utan att staten oavsett företagsform kan ställa ekonomiska krav på ägare. D.v.s. här är två saker som krävs. Här kan möjligen det första räcka men det andra kan i alla fall vara värt att diskutera för att se om det går att göra på ett bra sätt.

Ett annat alternativ är givetvis att man låter staten konkurrera med bankerna. Här kan man tänka sig tre stora banker:

  1. Utlåning till etablerade företag och utlåning under såddfinansiering. Här får man samtidigt chansen att ta in ALMI och i samband med det behålla det som är bra och göra sig av med ev. skräp.
  2. Utlåning till privatpersoner. Den behövs egentligen inte tror jag men jag tycker ändå man kan motivera ett behov för att så att säga uppmuntra bankerna till att skärpa till sig så att man inte behöver lagstifta om bankgarantierna alternativt konkurrera bort bankerna.
  3. Den sista banken används för att ta över banker som skadas av bank I och II respektive finanskrisen.

Det sista alternativet som är mest tilltalande är att bankerna inte missbrukar statens garantier och krediter för att öka vinstmarginaler och strypa utlåning.

Men något av de här alternativen kommer givetvis komma på plats. Ont om tid är det egentligen inte heller tror jag. Gissningsvis kommer en tydlig vändning tidigt 2010 i de industriellt starkare delarna av Europa d.v.s. UK, Skandinavien, Tyskland, Benelux och Frankrike. Västeuropeiska turistländer följer nog senare. Men mot senare delarna av 2009 krävs stabilitet och det kräver att man håller bankerna på plats under året.

1 kommentar
Anonym sa...

Lösning två med de tre bankerna är med andra ord avsedd att se delvis (och sämre) för lite akut-hjälp med framför allt som:

I. Förebyggande åtgärd mot framtida besvär i kommande kriser.
II. Bestraffningsoperation mot bankerna så att de i framtiden inte missbrukar garantier staten blir tvingad att ställa snabbt.

Här kan man från regeringssida tycker jag vara väldigt explicit och ge långtgående information hur man tänker sig en sådan här lösning. Jag kan inte se att det kommer ses som något negativt från Sverige utanför banksektorn. Tvärtom.

2009-02-05 20:56

Kommentera