Lägre Boränta: Starta en Ränteklubb

2/27/2009

Själv har jag alltid haft alla lån 100% flytande och det har alltid givit lägre ränta under cirka 10 år. Men ränta på bolån handlar inte bara om låg ränta utan är ett nationellt viktigt ekonomiskt styrmedel. Genom att sänka och höja bankernas inlåningsränta från statens valutalager och valutatillverkning kan man enklare och mycket mindre riskabelt (jfr manipulering av valutakurs, förändring av skatter och bidrag) positivt påverka ekonomin.


Just nu har vi menar jag (och för den delen många med unik insikt i ekonomin som vår finansminister och ledande ekonomer utanför bankerna) att banksektern missbrukar lägre inlåningsränta som deras inkompetens tvingat fram. Att fälja spelreglerna har de alltid respekterat tidigare men nu ökar de vinstmarginalerna på bolånen för att reducera risken för att ägarna ska behöva föra in nya pengar för att kompensera inkompetent styrning av bankens låneverksamhet i utlandet (så som Baltikum). Hela Sveriges befolkning brandbeskattas av svenska industrigrupper med egentligen begränsat nationellt värde.

DI berättar om Ränteklubbar / Räntegrupper

Att förhandla sig till bättre ränta är därför inte bara något som direkt ger dig mer pengar utan är närmast en patriotisk skyldighet. Du är dock svag jämfört med banken i varje förhandling. Det är detta många banker bygger sitt missbruk på.

DI beskriver nu ett fenomen som kan vara lösningen:

En grupp låntagarna förhandlar byte till annan bank i grupp. Därmed minskar ni leverage mellan er och respektive bank vilket möjliggör högre ränta. Blir detta vanligt förväntar jag mig att samarbeten mellan flera ränteklubbar börjar förekomma. Om det sker kommer bankerna börja pressas ordentligt.

0 kommentarer

Kommentera