rel=nofollow: Länka rätt till SEKTER & Extremister

2/17/2009

För några veckor sedan träffade jag på en blogg som kritiserade och förde folks uppmärksamheten till problemet med de stora samhällskostnader och enorma lidandet som religiösa sekter i Sverige medför. Problemet jag såg med bloggen var att den kritiserade dessa men länkarna till olika sekter och falska skuggorganisationer runt sekter var sökmotorvänliga.

Hur SEKTERNA sprider desinformation på internet

Nu har vi en växande folkrörelse på nätet där vi vanliga medborgare äntligen börjat bemöta SEKTERNAS goja på nätet. Den vanliga situationen är att ett fåtal personer hos dessa sitter många timmar dagligen och:

  • Kommenterar på mängder av forum.
  • Tycker i andras bloggar.
  • Skriver i mängder av egna bloggar.
  • Startar upp informationssidor som riktar sig till känsliga (t.ex. barn med Läs- och skrivsvårigheter, barn vars föräldrar nyligen avlidit m.m.).

Detta är personer som fått utbildning i att argumentera och de gör det dagligen. Folk på vanliga forum orkar inte med dem oavsett hur vansinnigt det låter. Känsliga personer fångas in och ej uppmärksamma övertygas med desinformation om olika kringfrågor. Deras infiltration svällde därför ut och desinformation nådde stora delar av internetsamhälle. Det började få verkan.

Google värderar länkar

Nu möter allt fler systematiskt SEKTENS argument. Det behöver inte vara svårare än att begära referenser på påståenden som att "20% av svenska spädbarn får sömnmedel av psykiatriker" och andra lögner som sprids.

Nu har många av de som modigt mött SEKTERNAS infiltration av samhället även startat bloggar. Jag träffade av en slump på en för några veckor sedan (tror jag det var) när jag sökte på något med Google Blog Search. Denna blogg visade sig kritisera SEKTEN och planerade särskilt att lista alla deras mängder av informationssidor där det inte framgår att det är SEKTEN som står bakom i skuggorna.

När bloggen uppmärksammade SEKTEN på nätet länkade den emellertid dessa sidor sökmotorvänligt. Det innebär att Google värderar länken som en rekommendation av sidan. Därmed kan det innebära att SEKTEN får högre positioner på Google och därmed mer trafik från Google. För icke-kommersiell trafik står Google för huvuddelen av all trafik som når hemsidor (min bedömning är 80 - 85%). Detta är därför ett problem.

Länka SEKTER med rel=nofollow

Detta kan man hindra. Du kan göra så att du inte stöttar SEKTEN du bloggar om med länkkraft. Google införde för nu ganska länge sedan en möjlighet att ange att länkar inte är en rekommendation. Genom att sätta rel=nofollow till länken värderar Google den inte:

"Vi följer dem inte. Det innebär att Google inte överför PageRank eller text via länkarna. I huvudsak orsakar bruket av nofollow att vi tar bort mållänkarna från vårt övergripande webbdiagram. Målsidorna visas dock fortfarande i vårt index om andra webbplatser länkar till dem utan nofollow eller om webbadresserna skickas till Google i en webbplatskarta. Det är också viktigt att tänka på att andra sökmotorer kan hantera nofollow på något annat sätt."
Från: "Webbansvariga/webbplatsinnehavare Hjälp" - Om rel="nofollow" (Google.com)

Läs gärna hela Om rel="nofollow" (Google.com).

Hur länkar jag med rel="nofollow"?

En vanlig länk ser t.ex. ut så här:

    <a href="http://www.farligsekt.juyer">www.farligsekt.juyer (Besök på egen risk)</a>

Länken ovan kommer Google följa. Den kommer ge kraft till den farliga SEKTEN.

För att hindra detta lägger du till rel=nofollow (markerad med fetstil i exemplet):

    <a href="http://www.farligsekt.juyer" rel="nofollow">www.farligsekt.juyer (Besök på egen risk)</a>

Hur gör jag detta med min bloggtjänst?

Det varierar. Ofta blir länkar du skapar med knappar och dyligt länkar utan rel=nofollow och du kan heller vanligen inte ange att de ska vara rel="nofollow".

Men oftast går det även att skriva inlägget direkt som html. För några vanliga bloggtjänster gör du det enligt:

Där kan du själv skriva länken enligt tidigare exempel och se till att rel="nofollow" kommer med.

Länkar i marginalen på Wordpress.com

Bloggen jag tipsade om att de borde länka sekterna de kritiserade med rel=nofollow hörde av sig idag. De hade börjat införa det och lyckats bra bland annat i inlägget:

FARA! Hon skriver barnböcker! Köp inte hennes böcker och kasta bort de barnen ev. redan har.

Men däremot hade han inte lyckats skapa länkar i marginalen på bloggen som var icke-sökmotorvänliga med rel=nofollow. Jag gjorde en liten guide till honom:

1. När du testar: Du kan göra en separat blogg för att testa sådana här ändringar.

2. I vänstermarginal i gränssnittet långt ner klicka först på "Appearance". Klicka sedan på "Widgets".

3. Där ser du ett antal widgets du kan använda. Troligen [Red. Detta visade sig stämma] använder du nu "Links" för att lägga till dina länkar där kan du inte ställa in om länkarna ska vara rel=nofollow.

4. Det finns också en widget som heter "Text". Lägger du till den kan du i den fritt skriva vilken text eller html du vill. D.v.s. länkar med rel=nofollow.

Jag gav två exempel på hur man kunde göra detta:

<p>
Länkar till sektsidor (besöks på egen risk):
</p>

<ul>
<li> <a href="http://ensekt1.se" rel="nofollow">Sekt 1</a> </li>
<li> <a href="http://ensekt2.se" rel="nofollow">Sekt 2</a> </li>
<li> <a href="http://ensekt3.se" rel="nofollow">Sekt 3</a> </li>
</ul>

Och:

<p>
Länkar till sektsidor (besöks på egen risk):
</p>

<a href="http://ensekt1.se" rel="nofollow">Sekt 1</a>
<a href="http://ensekt2.se" rel="nofollow">Sekt 2</a>
<a href="http://ensekt3.se" rel="nofollow">Sekt 3</a>

Jag påpekade även att det ev. var nödvändigt att avsluta raderna med länkarna i exempel två med <br/> För Wordpress.com tror jag dock att radbrytning sker automatiskt även i aktuell widget.

Trevligt nog gav hjälpen mig något kortsiktigt också. Jag såg att han hade lagt till en länk till oss. Stort tack för det (#^_^#)

Kontrollera att du gjort rätt med nofollow

Se den nyare bloggpostningen jag gjorde för information om hur du enkelt kontrollerar att du gjort rätt med nofollow:

Du kan använda samma sak för att se om andra länkar nofollow.

0 kommentarer

Kommentera