Sociala media - Martin Lindkvist berättar om Pusha

4/07/2008

Sociala media har potential men för ett litet språkområde som svenskan har utvecklingen haft en bit att gå. Pusha börjar emellertid få en hel del användare. Den har också haft en imponerande utveckling och började som Sovrat i ett internet där socialt media ännu var litet samtidigt som flera konkurrenter fanns.

Flera av övriga sociala media har "sugits in" i Sovrat och blivit en del av det som nu heter Pusha: Färskpressat & Digga.

Pusha finns kvar medan andra är borta
1. Vad tycker ni var har varit det som hjälpt Pusha att lyckas där andra inte orkat?

- Till stor del är det nog en fråga om uthållighet. Även om sidorna bygger på användargenererat innehåll, så tar det lång tid innan man har tillräckligt med användare för att sidan ska sköta sig själv. Det har snart gått två år sedan vi startade Digga och Sovrat, men det krävs fortfarande att vi själva är aktiva på sajten dagligen för att hålla sidan igång.

Ett annat problem är att systemet är väldigt känsligt för fusk innan man får tillräckligt med användare. Där har vi haft en fördel. I och med att Pusha bygger på egen kod har vi hela tiden haft möjlighet att hitta nya sätt att sätta stopp för fusk och spam.

2. Pusha består ju delvis av sajter som ni köpt eller gått samman med Sovrat. Vad gav det? Fanns det t.ex. skillnader i intressen bland användarna?

- Framförallt gav det fler användare, vilket gjorde att sajten kom igång ordentligt. Tidigare var användarna utspridda på alla de olika sajterna, något som ledde till att det blev ganska låg aktivitet på allihop. Några större skillnader i intressen från de olika sajterna har vi inte kunnat observera.

Nya funktioner till Pusha?
3. Pusha har ett gränssnitt som jag upplever som tilltalande. Det är luftigt och inte plottrigt på det sätt som många andra är. Hur ser tänker ut framöver nu kring det? Är nya funktioner planerade? Efterfrågar användarna något särskilt?

- Vi fokuserar mycket på användbarhet. Även om sidan är ganska enkel nu finns det en del användbarhetsproblem som vi försöker lösa. Vi har en designuppdatering på gång, men vi lovar att även fortsättningsvis hålla designen enkel och luftig.

Vad gäller funktioner uppgraderar vi ibland genom att nedgradera. Funktioner som vi märker att ingen använder, eller som används på fel sätt, plockar vi bort. Allt för att hålla sidan så enkel som möjligt. Vi har många idéer för nya funktioner, men vi funderar länge och testar mycket innan vi väl inför något nytt. Allt för att vara säkra på att det inte krånglar till sidan.

4. En sak jag inte sett finns men gärna skulle ha är möjlighet att skicka PM.

- Ett PM-system har vi funderat kring länge. Det som nämndes i föregående svar är en av anledningarna till att det inte redan finns. En annan är att vi varit rädda för att det skall bli allt för mycket spam och meddelanden av typen "Rösta på min länk". Men vi har en lösning på gång, så förhoppningsvis ska du inte behöva vänta allt för länge på den funktionen.

Tidigare bloggat om Sociala media, Pusha & Sovrat
Pusha dominerar svenska internet
Sovrat är ett socialt nätverk
Sociala media på rätt sätt för Bloggar & Nättidningar
Knapp till Pusha för Blogger
Kraven på bloggar ökar - Det här krävs

0 kommentarer

Kommentera