Geotag & Geotagging av din blogg & innehåll

4/16/2008

Geotagging innebär att du lägger till information om den relevanta geografiska positionen till din blogg eller specifikt innehåll på den. Det kan handla om latitud, longitud men också annan positioneringsdata som en ort.

Vad är intressant att använda geotag på?
Bloggat med information, foto, video och dyligt tagna från en ort kan det vara meningsfullt för. En blogg som bara är relevant för en särskild ort eller händelse där (t.ex. festival) är ett till exempel.

Från detta kan vi inse att geotagging antingen går att göra för en hel blogg gemensamt eller något specifikt.

Vad är poängen med geotagging?
Idag mer eller mindre obefintlig när vi diskuterar externa besökare och sajter som via det kan generera nytta för dina läsare eller ge dig fler läsare. Det finns emellertid ett fåtal webbsajter och sökmotorer som stödjer detta.

Den stora poängen med geotagging har vi när du utvecklar eller lägger till någon egen utökad funktion på din blogg eller webbsajt som dina befintliga användarna har nytta av. Ett exempel på detta är geotagging på Flickr som är Yahoos sajt för fotodelning. Där kan man geotagga sina foton. Från detta skapas bl.a. en stor karta man kan använda för att hitta foton men geotaggarna används av fler funktioner både på Flickr och externa sajter & widgets.

Mer om geotaggar på Flickr finns att läsa nedan:

Just genom att positioneringen kan vara mycket exakt avseende latitud & longtitud men även använda ortsnamn (även egna sådana) kan man tänka sig en hel del intressanta användningsområden. En festival kan t.ex. geotagga foton avseende scen men även musiker.

Hur gör man geotagging?
Nu finns det inte en gemensam standard som används utan åtminstone tre stycken som är "standard":

Om externa webbsajter, robotar m.m. ska använda informationen taggar man med andra ord bäst med alla tre. Det tycks klokt att göra så även om man räknar med att huvudsakligen egna funktioner ska använda taggarna.

Geo Tags
I det här och övriga exempel geotaggade jag orten Uppsala. För att få fram latitud & longtitud för en ort finns flera tjänster på nätet. En som ser ut att använda Google Maps är:

Meta-taggarna man kan använda är fyra stycken. Placename kan man i princip skriva in vad som helst som är vettigt eller användbart. Uppenbara exempel är "Uppsala", "Uppsala, Sverige" eller "Uppsala, Sweden, Europe".

<meta name=”geo.position” content=”59.858144;17.644586″ />
<meta name=”geo.country” content=”SE” />
<meta name=”geo.region” content=”SE-C” />
<meta name=”geo.placename” content=”Uppsala, Sverige” />

GeoURL
Notera att <meta name="geo.placename" > är samma tagg som för GeoTag. Det finns naturligtvis ingen anledning att skriva in den två gånger.

<!– För GeoURL > <meta name=”ICBM” content=”59.858144,17.644586″ />
<meta name=”DC.title” content=”Om Uppsala” />
<meta name="geo.placename" content="Uppsala, Sverige"/>

Getty Thesaurus of Geographic Names (Getty TGN eller GTGN)
Är en tjänst från J. Paul Getty Trust där namn och associerad fysisk position för platser t.ex. städer och länder finns. Även historia och diverse annan kontextuell information för respektive namn finns.

Stöd för att geotagga enligt Getty TGN finns och det system jag själv tycker är mest tilltalande. Här finns ju kopplingen Getty Thesaurus of Geographic Names där också namngiven m.m. finns i en entydig katalog. Därmed tillsförs något övriga två saknar vilka dock båda har en flexibilitet Getty TGN saknar. Getty TGN tillsammans med en eller båda övriga blir därför starkt tillsammans.

Sökfunktionen för att få fram nummer m.m. finns här:

Och taggarna har vi nedan:

<meta name=”tgn.id” content=”7009867″ />
<meta name=”tgn.name” content=”Uppsala” />
<meta name=”tgn.nation” content=”Sverige” />

Microformat
En till som jag dock aldrig använt och inte riktigt begriper är Microformat. Men som Wikipedia kan berätta mer om denna: Geo (microformat). Där skulle man hur som som helst (enligt Wikipedia) skriva:

<span class='geo'>
<span class='latitude'>59.858144</span>
<span class='longitude'>17.644586</span> </span>

För latitud 59.858144 och longitud 17.644586.

Jag tror inte riktigt på att använda Microformat.

0 kommentarer

Kommentera