Ett Feedburner problem jag löste

4/10/2008

Feedburner är en numera ofta använd tjänst som köptes av Google för inte allt för länge sedan. Med Feedburner hanter man sina RSS-strömmar från sina bloggar, sociala bokmärken, foton man delar m.m. Bland funktionerna man får finns:

  • Statistik över antal som läser RSS-strömmen.
  • Information hur andra sajter som använder den.
  • Möjlighet att lägga till reklam.

Det finns massor av andra funktioner också men det är nog just de tre ovan som folk använder Feedburner för.

Blogger & Feedburner i teorin
SEOTaktik satte jag Feedburner till vilket är lätt med Google Blogger. Efter att man skapat ett konto på Feedburner gör man en URL för sin RSS där, sätter en knapp till bloggen och ändrar inställningarna i Blogger:

Detta ska räcka :-D

Problem med Feedburner och Google Reader
Det räckte emellertid inte och åtminstone för att Google Reader skulle hitta strömmen fodrades att antingen någon av Bloggers gamla strömmar (som redirect sker från till Feedburner) eller den nya angavs. Ex:

http://www.seotaktik.com/feeds/posts/default?alt=rss

Det gick inte att ange bara:

http://www.seotaktik.com

Och det berodde inte på att jag ändrat alternate till nofollow i länken till strömmen på Feedburner för det gjorde jag först efter problemet var löst.

RSS autodiscovery löste problemet
Problemet löste sig när jag lade till en RSS autodiscovery i html-koden. RSS autodiscovery är en teknik som gör det möjligt för webbläsare och mjukvara att automatiskt hitta en sajts RSS-ström. Via RSS autodiscovery anger man sökvägen till den:

<link href='http://www.seotaktik.com/feeds/posts/default?alt=rss' rel='alternate' title='RSS 2.0' type='application/rss+xml'/>

RSS autodiscovery stöds av de flesta webbläsare. I Mozilla får man en liten knapp till höger om adressfältet att klicka på om man vill prenumerera på strömmen:

Fast det här skulle egentligen inte behövas med Blogger enligt Feedburner:

"If you host your content on a Blogger blog with a blogspot.com address (or use Blogger's “custom domain” feature), you can now redirect your native Blogger feed to your FeedBurner feed (quite easily, might we add). Gone are the muggy, languorous days of wrestling with "autodiscovery" tags in foreboding corners of your Blogger template code or hacking through this tangled discussion thread for a glimpse of configuration clarity."
Från: FeedBurner Integration for Blogspot Blogs (Feedburner.com).

0 kommentarer

Kommentera