EU behöver gemensam utrikespolitik nu

7/07/2009

Jag har alltid gillat EU som projekt. Värdet det kan ge är enormt och tittar vi på ekonomisk stabilitet kan de senaste årens ekonomiska oro inte annat än att peka på värdet av en stark valuta. Även om EU på många sätt varit ett framgångsrikt projekt har det inom andras områden totalt misslyckats och det värsta exemplet är utrikespolitiken.

Någon gemensam utrikespolitik som möjliggör snabba åtgärder och ett tydligt ställningstagande i världens framtid har man ännu inte nått. Givetvis måste en utveckling dit få ta tid men EU rör sig knappt alls. Problemet med detta är mycket större än de flesta europeiska politiker inser p.g.a. en missuppfattning: Många européer tror att Europas stora länder och tidigare stormakter fortfarande har inflytande ekonomiskt, militärt och att andra aktörer lyssnar på dom. Det är fel och vi är nu i en brytpunkt där vi snart helt lämnat 1900-talets efterkrigsår.

Aktörerna i världen är mycket större och ingen enskilt europeiskt land kan vara annat än en stödjande aktör till de stora aktörerna. Utan gemensam europeisk utrikespolitik är Europa därför inte annat än en avsomnad del av världen vars agerande begränsar sig till att gnälla i efterhand och tycka att alla borde gjort som de tyckt: Fast Europa tycker aldrig mer än att saker bör vara som det var förr. EU har däremot alla möjligheter i världen att vara en av de fem starka aktörerna som kommer skapas och kanske bli en av de tre starkaste.

Nu spelas de europeiska länder ut mot varandra. Enskilda länder stödjer eller stödjer inte världens större aktörer där EU ännu inte är en aktör. Flera länder har stolthet och gör detta med respekt för människans framtid och moraliskt korrekt. Andra länder under mer stress rör sig mot att kompromissa utanför vad som är acceptabelt. Ännu tror jag inte att detta är annat än ett marginellt problem om överhuvudtaget ett problem. Men det är ett tecken på de förändringar som nu snabbt kommer och det pekar återigen på att EU behöver en gemensam utrikespolitik. Vi behöver börja arbeta på det här nu och få till en långsiktigt fungerande lösning de kommande åren.

1 kommentar
Swedish Research sa...

Ett bra exempel på hur avsomnat EU är just nu är valen till EU-parlamentet. EU utvecklas så sakta så att rösta i EU-valet är mer eller mindre meningslöst. Ingenting viktigt kommer ändå annat än för av och till enstaka särfrågor (t.ex. "nedladdning" på nätet) under överskådlig framtid.

Missar du ett val har ändå ingen viktig fråga rörts sig tills det är dags för nästa eller näst-nästa val.

2009-07-07 16:07

Kommentera