Vad blir stort på nätet?

10/16/2008

Magnus på Pineberry som "älskar [...} Internet" hade jag gjort den här bloggningen: Stort på internet. Jag skrev en kommentar till den men så tänkte jag varför inte publicera den här istället så får jag ev. trafik den ger :-D Ni kanske behöva läsa hans bloggning först för att korrekt förstå min kommentar...

Framtiden för hasardspel
Hasardspel generellt tror jag också att du [Red. Här och ev. fall fortsättningsvis personligt tilltal til Magnus] har *delvis* fel kring. Helt klart att detta är lönsamma nyckelord och troligen kommer fortsätta vara det lång tid. Men jag tror inte att den trafikvolym som bär upp det mot specialistsidor som inte själva bedriver spel kommer växa. Detta då många redan spelar och de lär sig hitta till nya leverantörer allt bättre själva över tiden när de väl vill byta.

Detta inte minst då sociala samhällen byggs upp bl.a. hos leverantören men också via direkta kontakter genom e-post. Därav tror jag att det är en bra grej för stora "trafik-mediatorer" idag att börja bygga upp forum & dyligt socialt och därigenom samla egen regelbunden trafik.

Kommersiell försäljning av bilder kommer fortsätta att falla
Kring bilder på nätet är jag mycket säker efter att trots allt använt och följt det här området intensivt under snart fem år inte kommer växa till sig i det kommersiella. Tvärtom tror jag att minskningen fortsätter där bildbyråerna fortsätter att tappa till fria alternativ. Här kan man också se att aktörer, även stora tidningar, som kommer på att de kan använda detta inte senare slutar med det för den typ av illustrationer där det är möjligt att använda.

Bloggare tror jag inte kommer börja betala för bilder till bloggpostningar avseende den typ bildbyråerna och bildsajter har. Detta eftersom utmärkta fria alternativ finns:

  1. Lika hög bildkvalitet (och jag vet då jag både som skribent har köpt bilder långa perioder, använt fotografer långa perioder och nu sedan några år i stort bara använder public domain och creative commons.
  2. Bättre sökfunktioner. Jag upplever att sökfunktionen i Flickr är bättre än t.ex. Gettysimages var sist jag använde dem.
  3. Jag tycker också att gå in på uppslagsord i Wikipedia-projekten bättre kompletterar Flickr och andra fria alternativ för att hitta bilder man kan använda kommersiellt än vad de kommersiella bildsajterna gör.
  4. Databaserna med fria bilder växer väldigt snabbt över tiden. Och upplever jag väsentligt snabbare än t.ex. Gettysimages. Viktigt här är att tillväxten inte bara är i antal utan också gestalt-bredd.

Sedan är det en uppstartssträcka genom att man behöver läsa in sig på licenser så som creative commons så man begriper hur man använder dem rätt. GNU används ju ganska ofta också på bilder men där gav jag upp för jag kunde begripa den tillräckligt bra.

Dock tror jag absolut inte att uppstartssträckan för att börja använda kommersiella sajter eller ännu värre behöva posta och förhandla med enskilda fotografer är mindre. Tvärtom.

Undantag runt bilder & bloggare
Sedan gäller naturligtvis att lönsamma och seriösa bloggar som växer mot att mer bli nättidningar av och till kommer börja köpa bilder. Men jag tror detta då handlar om fotografer för att ta väldigt specifika bilder:

  • Fester man bloggar om.
  • Personer man har reportage med.
  • "Skugga" kända personer man hört brukar t.ex. "kasta vatten utomhus efter fester".

O.s.v.

Hemkörd mat? Nja eller Nej jag tror inte på det
Hemkörd mat på nätet tror jag inte på. Telefonbeställd mat har ju inte blivit stort och folk är redan vana att beställa t.ex. hämtpizza med telefon. Det tar abnormt lång tid att lära om sådant även om alternativet skulle vara väsentligt bättre vilket jag inte är säker på att det är här.

Dating på nätet?
Ja det kan nog rent av fortsätta växa. Å andra sidan finns ju många aktörer. De som kommer vara framgångsrika om 10 - 20 år tror jag är de som klarar av att fånga upp forskning som är viktig och klarar att lämna pseudo-vetenskapen. Här har vi exempel på en sak jag såg idag från University of Nottingham som vettiga aktörer borde plocka upp blixtsnabbt:

0 kommentarer

Kommentera