För allt viktigt ska identitet kontrolleras

6/28/2009

De utökade problem användare av Google i Kina möter (kinesiska kommunistpartiet försöker allt mer hindra access till Google utanför Kina t.ex. Google.com, Gmail.com, Youtube.com, Blogger.com m.m.) gav en viss reaktion på Twitter.com. Många uppmärksammade problemet men det hela kan ha påverkats (bromsats?) genom en falsk Twitter-identitet. China Journal, Wall Street Journal, skriver så här:

As Google users vented their fury on Twitter with a barrage of angry tweets, a voice stepped in urging patience. A user with the handle @kaifulee, whose Twitter page included a photo of Kai-Fu Lee, president of greater China operations for Google, and a link to Lee’s Google blog, tweeted a statement that translated as follows:

'We have received your feedback, we are just investigating, please be patient and wait for feedback from Google overseas, thanks for your support.'
Från: As Google Scrambled To Fix Service In China, A Mysterious Imposter Offered Reassurance

Andra uppgifter anger dessutom att profilen funnits länge vilket påverkar vilket förtroende folk har för den.

Det var (givetvis) inte Kai-Fu Lee som uttalade sig. Trots det spred det sig ganska ordentligt (enligt China Journal) på Twitter och påverkade även utanför Twitter t.ex. på Reuter.

Vad gick här fel?

Jag kan tänka mig (men har inte försökt titta direkt på det själv) att följande faktorer medverkade till desinformationen klarade att få spridning:

  1. Flera gjorde tweets utan att göra någon kontroll av identitet eller tänkt kring rimlighet och utan att varna för detta.
  2. Folk gjorde re-tweets på dessa därför att de litar på personen.
  3. I tid av oro vill folk ha informationskanaler och här dök något upp som sa sig vara just det.
  4. I tid av oro vill folk ha lugnande besked.
  5. Många gillar att vara vänner med kända personer även om de har många tusen vänner. Sådant kan ibland påverka.

Det är viktigt att försöka följa upp varifrån informationen kommer. Samtidigt är Twitter duktigt på att få information spridd om att någon nyhet faktiskt var felaktig. Fel i nyhetstidningar både tryckta och på nätet är mycket sämre för det och de som läst något felaktigt är inte helt lätta att nå med en korrigering.

Frågan är sedan om detta ökat eller minskat spridningen. Sannolikt bör det ha bromsat genom att oro minskar. Samtidigt kan det ge den motsatta reaktionen men det är inte säkert. På Twitter kan saker växa stort men det behöver fart och minskar farten vid en kritisk tidpunkt är det problematiskt.

För att besöka den blogg Kai-Fu Lee har går du hit. Det är ju en bra punkt att följa upp något en identitet sagt på Twitter för att verifiera om den är riktig.

0 kommentarer

Kommentera