bing Beta är lika farligt dålig som Live!

6/03/2009

Microsoft har återigen bytt varumärke på sin sökmotor. Nu heter den "bing" istället för "Live!". Någon konkret förbättring av sökresultaten går dock inte att se. De allvarligaste problem "Live!" hade kvarstår som vi ska se i "bing".

Det för samhället allvarligaste problemet Live! "hade" var att vem som helst kan ta trafik från den med minimal arbetsinsats. Därmed ges en plattform att missbruka för olaglig försäljning av läkemedel / förfalskade läkemedel, narkotika eller för att sprida samhällsfarlig propaganda. Det problemet har begränsats av att Live! ändå relativt övrigt på nätet är begränsat i sin storlek. Men klarar Microsoft att marknadsföra "bing" riskerar skadan att bli större.

"bing" är extremt känslig för spam

Är bing bättre än Live!? Nej problemen kvarstår. Titta t.ex. sökresultatet för tramadol (omfattande mycket värdefull försäljning på nätet) kan vi se att första plats tas för en sida där spammare postat länkar i kommentarerna. Ändå får sajten första plats på "bing". Vill du olagligt sälja något kan du därför med "bing" få trafik även om din sajt blir bannlyst av alla sökmotor. Det är bara att posta länkar på andra sajter.

Sajten har för många dagar sedan tagit bort länkarna och det gäller övriga exempel jag också tog för att inte riskera att medverka till trafik som går vidare till aktörerna som postat länkarna.

Just tramadol är ett bra exempel på samhällsfaran med bing. Tramadol är en tämligen euforisk opiod och även om missbruksrisken vid kontinuerligt missbruk troligen är låg genom snabb tolerans är det väldigt vanlig för tillfälligt missbruk. Faran med det är att personerna kan vilja söka samma euforiska verkan oftare (denna risk är absolut inte liten) och går vidare till heroin. För en diskussion om nuvarande juridisk status för tramadol som nu klassas som narkotika kan Läkemedelsverket läsas: Substansen tramadol nu narkotikaklassad på samma sätt som kodein och dextropropoxifen.

Exakt samma sak går att se i åtminstone synlig utsträckning och ofta stor omfattning på alla de sökord jag testade (cirka 20 st).

Phentermine, Vicodin och Ephedra på "bing"

Av sökresultaten jag testade kan de för vicodin, phentermine och ephedra också lyftas fram därför att det är riskabla substanser, olaglig försäljning har högt ekonomiskt värde och alla tre missbrukas (där alla förutom ephedra är klassade som narkotika både i Sverige och USA). I samtliga fall ges första platsen till innehåll givit i kommentarer med spamlänkar.

Vicodin är att betrakta som tung narkotika och är en kraftigt euforisk opiod som skapat ett i USA omfattande missbruksproblem som lyfte upp opiod-/opiat-missbruket till absoluta toppen av mest använda droger. Åtminstone DEA menar att internetförsäljningen nu bidrar till problemet:

"Hydrocodone is abused for its opioid effects. Widespread diversion via bogus call-in prescriptions, altered prescriptions, theft and illicit purchases from Internet sources are made easier by the present controls placed on hydrocodone products. Hydrocodone pills are the most frequently encountered dosage form in illicit traffic. Hydrocodone is generally abused orally, often in combination with alcohol."
Från: Drugs and Chemicals of Concern > Hydrocodone
Citerad: 2009-06-03

Phentermine (Fenetermin på svenska) är en amfetamin men jämfört med övriga långt ifrån lika beroendeframkallande. Okontrollerad försäljning av fenetermin kan introducera folk till den typen av missbruk där missbruket går vidare med liknande substanser som lättare går att missbruka över tiden. Samma sak kan tänkas gälla ephedra som dock kring missbruksrisker inte riktigt spelar i samma divison (för en längre diskussion rekommenderas Ephedra (Ma-Huang) och Efedrin och om fenetermin i bantningspiller nu och förr). En tydlig risk med både fenetermin och ephedra är att de är bantningspiller som reducerar aptiten men via samma mekanismer kan anstränga hjärtat. Därför (om de ska användas för detta) är en hälsoundersökning väldigt viktigt och det gäller givetvis särskilt överviktiga som ofta har högt blodtryck. Samma problem kring högt blodtryck finns också kring ephedra och är vid högre doser kanske rent av större.

Varför gör Microsoft så här?

Jag som tror att människor är duktiga på att välja ut bra saker är övertygad om att anledningen till att Live! aldrig fick annat än marginell betydelse på nätet var just att den var fylld av spam. Detta problem tycker man rimligen att Microsoft måste ha varit medvetna om. Ändå lanserar de om den under nytt varumärke.

Det kan man som utomstående tycka är dumt och underligt men jag upplever det som typiskt för Microsoft. Jag har fått för mig att det har att göra med en kraftig toppstyrning där man tvingar ur organisationen att leverera ett resultat som är väldigt synligt trots att man inte klarat att lösa problemen. Produkter med kvalitetsproblem paketeras därför ständigt om under nya namn.

Google och Yahoo är duktigare

Både Google.se och Yahoo.se kan av och till ha liknande problem. Problemen är dock inte i närheten av att vara lika stora (för Yahoo kan jag också säga att jag upplever att de tydligt förbättrat sina sökresultat generellt). Ännu viktigare upplever jag att både Google och Yahoo har ambitionen att lösa problemen. Det kan man för allt i världen inte efter lanseringen av bing mena att Microsoft har.

Vidare förutom att "bing" allmänt hela vägen har mycket större problem finns två onödiga saker som väldigt tydligt ökar möjligheterna till missbruk. Först och störst är att "bing" gärna rankar spam före seriösa sajter som funnits länge. Vidare fortsätter "bing" att ranka spam även om det tas bort. Därmed kan sajter driva trafik till sig utan att behöva visa oseriösa länkar för läsarna. Vidare gör det att spammare kan vinna mycket mer på att återvända för fortsatt angrepp även om det första avvisades. Det ger också kanske kvardröjd värdering av länkarna för målsajtens ranking.

Fortsatt kontroll av "bing"

Förra gången jag kritiserade "Live!" för det här problemet upplevde jag förövrigt därefter för egen del minskad trafik från sökmotorn. Om det inte är en feltolkning är det givetvis lika kortsiktigt dumt. Trots det tror jag att vi ska titta över "bing" av och till framöver också.

En komisk detalj kring Microsofts förkärlek för att gynna narkotika försäljning på nätet är ju betydelsen av ordet bing. För att citera Wiktionary:

"Prison solitary confinement, a term used by inmates."
"A heap or pile, such as a slag heap."

Och för dessutom tankarna till "binge drinking".

2 kommentarer
Anonym sa...

Hur får man bort skiten?
Bing, Google, Yahoo ingen kan ge svar hur jag får bort den som sökmotor?
Funkar att x-a bort den men så fort jag skriver tex svt i webbläsaren poppar Bing upp som gubben ur lådan!! Hela Bing mullrar av porr och annan skit! Ett fall för FRA? Emot det med men i detta fall skulle jag fasiken gladeligen bli hjälpt att bli kvitt BING!

2009-10-18 23:48
aftermath sa...

Inte nog med det, Bing accepterar utan hull och håll felstavningar medans Google direkt visar " menar du "
/M

2010-08-10 11:58

Kommentera