Inköpt med Gladwell-inspiration: Hush Puppies & Outliers

6/16/2009


En mer genomarbetad recension av Malcolm Gladwell's Outliers finns nu att läsa på Nyhetsbloggen:

Malcolm Gladwell - Outliers


Malcolm Gladwell är en fantastisk tänkare och mycket skicklig skribent. Vad han pekat på i sina böcker är givetvis inte helt okänt men han har en fantastisk förmåga att uttrycka det komplett och föredömligt enkelt utan att kanske peka för tydligt. Samtidigt har han byggt fakta och fallexempel som tillhör värde även för den som är familjär med idéerna. Hans första bok The Tipping Point är än idag den bästa (och den kom ut redan 2000) i sitt segment och ett måste för den som seriöst marknadsför en blogg eller vill föra ut ett koncept. Dessutom kanske något för våra politiska partier att läsa inför valet.

Årets sommarskor: Hush Puppies

En av fallstudierna Gladwell gjorde i The Tipping Point var varumärket Hush Puppies för skor. Där diskuterar han varför ett nära nog avlidit skomärke plötsligt börjar sälja exceptionellt utan att de gjort något. När jag köpte skor för ett tag sedan såg jag just Hush puppies och inhandlade dem för 680 kr (se Hush Puppies på Pryltrend.com för mer om skorna):

Det var ganska kul därför jag såg inga skor jag gillade i en möjlig prisklass och tänkte gå. Men så fick jag syn på Hush Puppies på en hylla nästan vid utgången. De såg bra ut och har visat sig bekväma. Och så fantastiskt att få bära skor som en västerlandets största tänkare studerat \(^o^)/ Det känns riktigt inspirerande varje gång man tar på sig dom.

Gladwell för tänket vidare i Outliers

Outliers är Gladwells senaste bok. Den handlar om faktorer som påverkar framgång men det är inte en typisk lyckas-handbok som man lätt associerar det till. Istället tittar Gladwell på andra faktorer utanför personen som varit avgörande. Ytligt verkar ämnet helt annorlunda än i The Tipping Point men egentligen är det samma sak Gladwell tittar på. Medan han i The Tipping Point (första boken) tittade på hur idéer sprider sig mellan personer tittar han här hur extern "kultur" kan skänka individen framgång.

Ett tycker jag viktigt sido-budskap i Outliers är att träning lönar sig. Han gör en kraftfull argumentation för det och jag kan inte hålla med mer. För att ta ett eget men annorlunda exempel kan vi titta på sudoku. Många som inte testat det tidigare har inte lekt med något liknande innan. De prövar det men kommer inte igång. Det är svårt i början men många antar att de är dumma. Men det stämmer nästan aldrig utan de har fått för sig att sådant här är lätt nästan från start för "smarta" och om det är svårt är man dum. Får man dem att gå vidare blir det ofta nästan som en upplysning fylld med glädje för dom. De inser att de också är "smarta".

Gladwell är verkligen en fantastisk tänkare.

1 kommentar
Swedish Research sa...

Här är en kommentar jag gjorde om en bloggpostning Gladwell gjorde om en artikel han skrev i The New Yorker.

http://gladwell.typepad.com/gladwellcom/2009/05/underdogs.html?cid=6a00d83451c8bb69e2011571226ea9970b#comment-6a00d83451c8bb69e2011571226ea9970b

Kolumnen han skrev åt New York Times och bloggande om finns här:
How David Beats Goliath

Där slutsatsen är:

"When underdogs choose not to play by Goliath’s rules, they win[...]."

Ett av flera exempel är Lawrence of Arabia:

"The Turks sat in Medina 'on the defensive, immobile.' There were so many of them, consuming so much food and fuel and water, that they could hardly make a major move across the desert. Instead of attacking the Turks at their point of strength, Lawrence reasoned, he ought to attack them where they were weak—along the vast, largely unguarded length of railway line that was their connection to Damascus. Instead of focussing his attention on Medina, he should wage war over the broadest territory possible."

2009-06-18 03:23

Kommentera