Google Chart: Skapa lätt grafer & diagram till bloggar

12/27/2008

En mycket bättre, längre och bredare artikel finns nu på Nyfiken vital som förklarar det med enklare verktyg och mer hur man gör bra illustrationer utifrån läsarnas behovet och den påverkan som är önskad:

"Att illustrera nyheter och artiklar på ett sätt som är praktiskt möjligt ekonomiskt och tidsmässigt samtidigt som de håller god kvalitet är aldrig lätt. Det finns idag verktyg och tjänster som med lite vana ger en god kompromiss mellan tid och kvalitet samtidigt som de är gratis. Här går vi igenom några av de vi använder i Nyfiken vital vilka t.ex. också kan vara användbara i presentationer i arbete, bloggar, Wikis, tidningar och faktatidningar. Förutom program och metoder diskuteras även hur färger, ljus, kontrast, välkända komponenter, pilar m.m. kan påverka upplevelsen och lite mer avancerat hur fokus med "maximal osäkerhet" ökar inverkan där två extrema exempel från andra områden är skraplotter och tävlingar för marknadsföring."
Att effektivt illustrera artiklar och nyheter

En av de spännande illustrationer vi lär oss göra:

Google Chart upptäckte jag precis på code.google.com. Det mesta på Google Code är inriktat på systemutveckling och jag bedömer att mycket lite är sådant som publicister har omedelbar nytta av. Google Chart går dock enkelt att använda för alla och går att variera ordentligt. Färger kan ändras och massor av olika grafer och diagram finns.

Diagram och grafer skapas dynamiskt med en enkel URL. Ex:

http://chart.apis.google.com/chart?cht=p3&chd=t:90,8,2&chs=300x200&chdl=Nyfiken%20vital|Pryltrend|SEOTaktik

Förutom att skapa en länk eller ladda ner den till en applikation går det att lägga till den direkt i en IMG-tagg. I det fallet anger manualen att & ska skrivas om till & varje gång tecknet förekommer. För att visa diagrammet med IMG blir det för exemplet därför:

<img src="http://chart.apis.google.com/chart?cht=p3&amp;chd=t:90,8,2&amp;chs=300x200&amp;chdl=Nyfiken%20vital|Pryltrend|SEOTaktik">

Resultatet blir:

Att variera Google Chart

Google Chart ser ut att gå att variera tillräckligt för alla normala ändamål jag kan tänka mig. Nedan har vi några av alla möjligheter som finns:

På den nedan testade jag att skriva & inte som &amp; manualen angav utan som just &. I en bloggpostning där man skriver direkt i html bör det fungera lika bra tror jag (annars får jag väl editera om det). I vissa andra editorer som förekommer på bloggplattformar kan det dock bli problem.

Läs mer om Google Chart

Det finns många fler diagram och grafer att välja mellan. Fler parametrar för att anpassa utseendet på andra sätt finns också. Besök hemsidan för Google Chart på Google Code för att hitta alla inställningar:

Några särskilt användbara undersidor till manualen är:

0 kommentarer

Kommentera