Ninja är en bra liknelse

1/02/2010

Jag gillade artikeln i New York Times om dagens och framtidens behov av cybersecurity, och hur en utbildning anpassat sig efter det. De skriver bland annat:

"In fact, as attacks on vital computer systems proliferate, surveys show a serious shortage of talent to combat them. Banks, military contractors and software companies, along with federal agencies, are looking for “cyber ninjas” to fend off a sophisticated array of hackers, from criminals stealing credit card numbers to potential military adversaries."

Från: Wanted: ‘Cyber Ninjas’

Jag gillar just att man ser bredden av behov. Dessutom är jag ju själv svag för liknelsen med ninja. Det därför att jag tror att det är möjligt möjligt att de typiska rollerna inom IT- och informationssäkerhet på särskilt större företag och myndigheter kommer närma sig att mer ha just dom egenskaperna:

  • Att man rör sig test.
  • Är uppmärksamhet.
  • Och snabbt "slår till" vid problem.

Det därför att den imaginära absoluta säkerheten kan vi inte uppnå och att försöka tangera den är för dyrt. Vi behöver tillräckligt god säkerhet som är kostnadseffektiv i storskaliga lösningar. Inom områden där dessa lösningar missar behövs uppmärksamma ninjor som smyger efter fienden. Rollen passar dessutom väl inom nya områden så kan behöva patrulleras för att se hur företaget omskrivs (av t.ex. medarbetare) eller på annat sätt påverkas:

1. Sociala media. Läcker medarbetare information via okunskap. Försöker någon få dem att prata?

2. Sökmotorer. Angriper någon sajt genom att försöka lura sökmotorn till att ta bort sidor ur index? Sprids desinformation om produkter?

3. Andra sajter. Sprids falska varianter av företagets mjukvara?

o.s.v.

Jag gillade liknelsen och brukar ju av och till använda den själv också. Det är kul att mer "färgglada" (om man nu kan säga det för en svart ninja) beskrivningar når säkerhetsområdet liksom andra där allt förr haft långa ofta obegripliga titlar.

Nu behövde jag ta en liten paus med att följa säkerhetsområdet på SEOTaktik av olika orsaker men bevakning lär bli mer regelbunden nu framöver.

Några relaterade inlägg:

VÄRLDENS STÖRSTA STRATEGISPEL

GULLIGT FÖR ATT MOTVERKA CENSUR PÅ NÄTET

SÄKERHETSPROBLEM FÖR SOCIALA MEDIA SOM HANTERAS OFULLSTÄNDIGT

ENKEL IDS FÖR GODTYCKLIGA SOCIALA MEDIA

Tidsanalys i sociala media

Whitening för ökad säkerhet i sociala media

0 kommentarer

Kommentera