Avatar 2D men inte 3D stoppas av den kinesiska terrorregimen

1/21/2010

Att läsa hos för bevakning av alla frågor rörande Kina optimala BBC News har den kinesiska kommunistpartiets terrorregim valt att censurera Avatar 2D helt bort från biograferna:

China axes 2D Avatar from cinemas

3D versionen ska däremot tillåtas och orsakas uppges ha att göra med intäkterna:

"Authorities insist the decision was a commercial one, saying the 3D version made up two-thirds of ticket revenues."

Om det är riktigt är jag lätt tveksam till. Låt oss tänka på vad grundorsaken är till att filmen stoppas. Den väcker association hos dom som ser filmen vilket kan göra att andra frågor i det verkliga blir lite mer aktuella och får folk att fundera och tänka lite. Regimen vill att film ska avleda folk från att reflektera över politik och inte att de ska tänka mer.

Den effekten rörande association kan mycket väl vara kraftigare för 2D-versionen därför att 3D ännu är väldigt nytt. I 3D aktiveras hjärnan annorlunda och det visuella får ett stort fokus. Även om det kanske inte är vad de flesta tror skulle jag personligen tro att skillnaden är stor och att det var avgörande i beslutet att förbjuda 2D men tillåta 3D.

För terrorregimen innebär det nämligen en hälsosam kostnad att censurera något och särskilt varje fall där det upplevs som löjligt. Här kan de nu peka på att 3D är tillåten och att det därför inte innebär någon faktisk kostnad trots att det i stora frågor just varit dyrt.

Just faktorer som avgör skillnaden mellan påverkan från film, reklam och marknadsföring hör till det jag håller på att sammanställa just nu på Hedonimeter:

hedonimeter.org/blogg/

Jag kan heller inte annat än uppleva det som ytterst oroande att det kinesiska kommunistpartiets censur nu är så pass skicklig att de klarar att inse hur de kunde uppnå resultat med att förbjuda 2D med tillåta 3D, och i det också minimera kostnaden.

Färska inlägg om den globala säkerhetsrisk kinesiska kommunistpartiet representerar:

Google försenar mobiler i Kina
Google undersöker om insider hjälpte kinesiska kommunistpartiet
Googles säkerhetsproblem i Kina: Martin Gelin (SvD) missar den viktigaste frågan
Media måste inse att säkerhetssituationen förändrats

Mer om filmen finns att läsa i Wikipedia respektive officiell hemsida:

Avatar (2009 film)
www.avatarmovie.com

0 kommentarer

Kommentera