Modern underrättelsetjänst kräver mer än gårdagen

1/09/2010

Vad Aftonbladet skriver om CIA kan jag inte bedöma och heller inte i vilken utsträckning CIA är framgångsrika:

En papperstiger utan auktoritet

En tanke värde att fundera på både när det gäller CIA och andra underrättelseorganisationer är om de fångar dagens tekniska möjligheter och i så fall hur. Agenter på fältet som infiltrerar eller söker personlig kontakt brukar ju sägas alltid behövas och det stämmer troligen. Samtidigt ger ny teknik helt andra möjligheter och det innebär givetvis både nya möjligheter för denna typ av organisationer liksom helt nya krav på Säpo och jämförbart.

Ett område som kan samma sätt borde påverka de här arbetsuppgifterna men som för inte länge sedan alls diskuterade rör möjligheterna att motverka problem proaktivt mycket tidigare än som idag sker. Medan säkerhetstjänster kan agera proaktivt när ett problem uppstått men innan problemet är väsentligt (t.ex. genom att föra ut en ledare eller muta sönder en allians) avser jag här åtgärder innan t.ex. fundamentalistiska grupper fått fäste i en region.

Det kan handla t.ex. om riktat bistånd, kulturellt utbyte eller helt enkelt åtgärder som gör innevånarna på bättre humör (vad som nu krävs för det) kraftfullt utökas när behov detekteras. Sådant kan motverka senare problem som inte sällan är dyrare både i pengar och människoliv. Det är idéer jag vet att President Obama fört fram bl.a. på:

www.whitehouse.gov/blog

Jag återfann emellertid inte postningen nu men jag får säkert tillfälle att komplettera med det längre fram.

Vad vi behöver inse är att många av de vanligaste problemen människor skapar för människor är olika sannolika beroende av välkända faktorer. Människor som saknar kontakt med andra kulturer blir t.ex. lätt främlingsfientliga. Det är grupper tacksamma för fundamentalistiska företrädare att bearbeta. Att utöka kulturellt utbyte är ett viktigt område för att minska fundamentalism. Några idéer för att använda internet som kanske kan fungera skissade jag i:

Ett stabilt Afghanistan kräver kontakt med övriga världen

0 kommentarer

Kommentera