Google Books bättre än Bonnier (för författare & läsare)

5/17/2009

För böcker som inte längre finns till försäljning kan rättigheterna gå tillbaka till författaren. Svenska Författarförbundet förklarar detta enligt:

"Upplagorna av ett verk är utgångna om förlaget har färre än 100 exemplar i lager. Det följer av 15 § Ramavtalet. Även om ditt avtal inte bygger på Ramavtalet, får återtagandeproceduren som beskrivs nedan anses utgöra branschpraxis och går därför att följa även om du har ett annat förlagsavtal."
Från: Information om återtagande av förlagsrättigheter

Bonnierförlagen försöker just nu köpa upp dessa rättigheter från författarna. Tidigare fanns i de flesta fall inget värde i dessa men genom internet kan de nu ge pengar från nya affärsmodeller.

Bonnierförlagen håller mycket sannolikt på att försöka lansera något liknande "e-böcker". Eller om de är mer realistiska tänker de sig att sälja rättigheterna vidare till Google Books. Google Books är världens största lösning för att göra böcker tillgängliga elektroniska och ligger avseende trafik på approximativt 100% dominans. Lösningen är inarbetad, välgjord och tilltalande för både läsare och författare.

Svenska Författarförbundet varnar för Bonnier

Men Svenska Författarförbundet menar att de lurar författarna på pengar och att Google Books är bättre för författaren. "Alarmerande" anser de att följande är:

  • Förlaget kan bibehålla rättigheterna 3 år utan att göra en enda e-bok.
  • Författaren har inte rätt till någon garanterad minsta ersättning.
  • När en e-bok givits ut varar förlagets rättigheter för alltid.
  • Författaren får endast 24% av nettointäkten.
  • Bonnierförlaget känner sig heller inte tvungna att ange författarens namn i själva e-boken.

De 24% Bonnier betalar är löjligt lite

De första tre punkterna kan jag ingenting om för att kommentera. En ersättning av 24% på nettointäkten tycker jag dock är väldigt lågt genom att kostnaderna för utgivning av e-böcker för en stor aktör är mycket små. Bonnierförlaget har redan infrastruktur och förutom initial utveckling av själva tjänsten där vi ju alla numera vet att kring mycket fanns standardkomponenter på ett helt annat sätt än för 5 år sedan. I övrigt sköter sig det mesta automatiskt,

Dessutom finns troligen aktörer som det är möjligt att sälja rättigheterna vidare till om man inte vill ge ut dom själv.

Google Books betalar 63%

Enligt uppgifter från Svenska Författarförbundet i Metro (som refererar en debattartikel i DN.se som dock ej var länkad och jag ej hittade vid en snabb sökning) är den ersättning författarna kan få från Google mycket högre än 24%:

"Google ger författarna 63 procent av intäkterna sammankopplade med ett verk, medan Bonniers egna avtal bara ger 24 procent av intäkterna."
Från: "Googles bokavtal är bättre än Bonniers"

Förutom det ska man ha klart för sig att Google är mycket stora på nätet. Det är därför på Google Books boken har möjlighet att synas bäst och därigenom mycket sannolikt ordentligt många fler försäljningar än om Bonnier gör en egen lösning. Särskilt genom att Google Books redan är igång sedan länge och att de faktiskt redan läst in många av de aktuella böckerna elektroniskt även om de ännu inte lagt ut dom. Skillnaden omedelbart i intäkt mellan avtal med Google Books och Bonnier bör därför vara enorm.

Google Books: Frihet och respekt

En till viktig skillnad är att Google Books ger författaren frihet. De behöver inte binda upp sig i evighet och kan ta bort böckerna när de vill.

Att Bonnier vill ha möjlighet att strunta att namnge författarna är också mycket anmärkningsvärt. Orsaken spekulerar jag är att Bonnierförlagen ser en affär med förändrad paketering av böcker (enskilt eller tillsammans) kanske särskilt inom "gör det själv", fakta och dyligt. Det gäller inte Google Books och visar på respekt för författarna.

Google Books för mig som har nättidning och våra läsare

För mig som har nättidningen Nyfiken vital som prioriterar både referenser av fakta och länkar till fördjupad information är Google Books väldigt praktiskt. Lösningen gör begränsade delar av böcker öppna för läsning med olika restriktioner (läs mer här på Google Books). Därmed blir i vissa fall möjligt att referera en bok som läsaren kan gå in och bläddra på, och faktiskt ofta exakt sidan som gav information. För mig och läsaren av Nyfiken vital är det enormt värdefullt.

Just att Google gjort lösningen är bra åtminstone för mig genom att jag är van att använda Google och använder dem för nära nog nästan alla sökningar jag gör på nätet. Det spar tid. Likartat gränssnitt bör heller inte bara underlätta för mig utan även läsarna genom att de flesta av dessa troligen också är mycket vana vid deras gränssnitt.

Ett exempel på hur vi gör på Nyfiken vital ges i artikeln om salvia där länken går till en specialiserad bok om salvia:

Sage: The Genus Salvia.
Google Books.
Spiridon E. Kintzios,
ISBN 9789058230058,
CRC Press,
2000.
Boken gör en omfattande genomgång av salvia i 20 kapitel där de flesta kända arter presenteras (cirka 400 st), bra information om odling finns, mycket om extraktion och övrigt för framställning av produkter, en översikt om aktiva ämnen i olika salvia och mycket mer användbart. Områden som tas upp är bl.a. aromterapi, kosmetika och örtmedicin.

Ett bättre sätt att länka till Google Books som jag upptäckte nu och ska införa finns dokumenterat här hos Google:

Att fundera på kring presentation av böckerna är om man ska börja sätta betyg på dem med Google Custom attributes.

I ett större perspektiv är detta viktigt genom att just böcker inom vetenskap och fakta har hört till sådant som inte varit möjligt att nå via nätet. Givetvis kan man referera dem ändå men det går inte att göra på något sätt som tillför läsaren något eftersom försvinnande få kommer försöka hitta dem via bibliotek eller bokhandlare vilket för engelska böcker kan vara mycket omständigt.

Väldigt intressant för läsaren med Google Books är att tjänsten även tillför standardiserad metainformation d.v.s. förlag m.m. så att det enkelt och snabbt hittas. Dessutom finns recensioner och liknande. Slutligen att det är enkelt att gå vidare och införskaffa boken.

Mer att läsa

Svenska Författarförbundet varnar för avtalet i:

I pressmeddelandet uppger de inte explicit att det är Google Books de avser med den som kommer ge bättre ersättning utan de skriver:

"Vi har anledning att tro att det inom kort kommer att finnas aktörer som kan erbjuda avsevärt bättre villkor."

Någon information hos hemsidorna för Bonnierförlagen eller Albert Bonniers förlag hittades inte.

Sammanfattad information om upphovsrätten finns på regeringen.se:

Läsvärd från regeringen.se är även "Att kunna leva på sitt skapande". Titeln är passande för det är precis vad upphovsrätten handlar om och förutsättningen för att kvalitativ information och vettiga affärsmodeller ska vara möjliga.

0 kommentarer

Kommentera