"SEO-framgång" i bloggosfären? Hur mäter man länkar?

3/30/2008

Åtminstone för långsiktiga och lite ämnesbreda sajter fodras att de förr eller senare börjar få spontana länkar. Det ger fler läsare via länkarna, fler läsare från sökmotorerna och är en tydlig indikation på att kvalitetsnivån är acceptabel. Men hur följer man upp och mäter antalet länkar? Och vilka länkar är viktigast att följa?

SEO, länkar & Google
En viktig faktor när Google beslutar hur sökresultaten ska se ut är de länkar sajterna har. Länkar kan ses som en rekommendation men det är absolut inte fallet att alla länkar värderas olika. Ämnesrelevanta länkar har ofta ett högre värde medan länkar som är lätta att få eller inte kräver någon redaktionellkontroll värderas signifikant mindre.

När det kommer till de länkar som värderas varierar värdet också över tiden beroende på hur Google förbättrar sin algoritm. Det kan också variera beroende av vilken sajt som länken går till. Att säga något med säkerhet avseende vad och hur länkar värderas är därför inte lätt.

Länkar från bloggosfären
Just nu åtminstone för mig tycks som att bloggosfären värderas högt av Google. Att följa hur en sajt utvecklas avseende antal länkar från bloggosfären kan därför vara viktigt. Ett ensamt verktyg optimalt för detta känner jag inte till. Följande tre tillsammans tycker jag emellertid ger en bra bild:

0 kommentarer

Kommentera