Naturlig SEO

3/23/2008

Search engine journal har publicerat två artiklar om "naturlig SEO". Jag tänkte kommentarera ett par saker författaren skriver i dem och också ge lite mer ambitiös information än som finns i artiklarna. Det är därför bäst att börja med läsa deras artiklar:

Oavsett hur de definierar naturliga länkar använder jag här min definition d.v.s. länkar som du gör en aktiv åtgärd för att få men som följer Googles riktlinjer. Spontana länkar är istället länkar som du får utan att göra något.

1-1 länkbyten
Vad den andra artikeln diskuterar är 1-1 länkbyten och det oavsett om det är formellt byte eller mellan egna sajter. 1-1 länkbyten värderades högre förr av Google och det har minskat tydligt i värde och orsaken är säkert delvis att många idag har många egna sajter som länkbyter utan krav med varandra.

Vi kan nu också konstatera att Google försöker undivka att indexera länksidor som ser spammiga ut. Det man försöker komma åt är troligen särskilt några SEO företag som notoriskt arbetat med denna typ av länksidor (eller snarare länkfarmar) hos kunderna, på utgågna domäner, på gratis bloggar, på gratis bloggar som någon haft och sedan raderat o.s.v.

Fortfarande kan seriösa 1-1 ge god effekt men jag skulle där säga att ett fåtal bra 1-1 byte för ett nyckelord ger det värdet. Men först när andra typer av länkar kommer.

Naturliga länkar är blandade länkar
Här tar tänket i artiklarna flera steg längre och diskuterar:

  • Hur man länkar naturligt på ett sätt som är resistent algoritmförändringar.
  • Tekniken innebär också att du behöver färre länkar för att ranka högt.
Hemligheten är att naturliga länkar av olika typ ska blandas. Du ska inte bara registrera dig i en massa kataloger, eller arbeta socialanätverkssidor, eller tipsa sidor... Du ska se till att få några länkar av varje typ och inte överdriva antalet för någon typ av länk.

Anledningen till en typ av länk inte ska överdrivas är att för de flesta typer minskar värdet som nya länkar av samma typ ganska snabbt. Hastighet tycks för mig stämma bra med hur lätt det är att få den aktuella länken vilket är fullständigt logiskt. Du i den situationen med andra ut betydligt mer på att få länkar av en typ du har få eller ingen av.

Om en typ av länk nedveras i en algoritmförändring påverkar det dig lite. Ofta gynnas du istället. Orsaken är att du har länkar av alla typer.

Typer av naturliga länkar
Det finns 12 - 14 typer av länkar som jag arbetar med. Några av de mer välkända tog jag med nedan med kommentar om vilken hastighet värdet av en ny länk försvagas:

Specialistkatalog Hög mellan hela katalogen och hela sidan som länkas. Mycket snabb
Katalog Hög relevans mellan sidor som länkas Snabb
Bloggrulle Länk på bloggrulle typiskt utan relevans Ganska snabb
Länksida Informationssida med relevans. Ganska snabb.
Bloggpostning En bloggpostning med relevans. Mycket långsam eller 0.

Vi tror också att hastigheten avser gälla grupper av nyckelord eller ämnesgrupper snarare än ett enskilt sökord. Två dimensioner finns med andra ord vilket kräver att man tänker igenom sin taktik. Det mest ambitiösa taktiken är att försöka få förtroende för hela ämnesgruppen vilket innebär att allt nytt material i gruppen kommer ranka bra oavsett om det får egna länkar.

Spontana länkar
Når man fram och rankar med naturliga länkar måste man följa upp att spontana länkar kommer. Spontana länkar i dagens internet kommer via bloggpostningar vilket helt säkert är orsaken till att nya bloggpostningar inte tycks leverera mindre värde än tidigare bloggpostningar.

0 kommentarer

Kommentera