CDN och Youtube.com: Hur fungerar copyright?

3/25/2009

Antag t.ex. att en copyright-ägare får ett videoklipp borttaget från Google Youtube innebär det då att det även försvinner från Google CDN, andra CDN och övriga cache-tjänster? Antagligen när det gäller Google:s eget CDN men hur det är generellt vet jag inte. Gäller samma juridik när DMCA inlämnats till t.ex. Youtube.com (eller vilken webbsajt som helst som köper CDN) även för en avtalad cache-tjänst?

Det var en funktion hos Youtube som fick mig att fundera. Ett filmklipp var raderat av användaren och ett annat började spelas upp. Först trodde jag att det var det borttagna som spelades därför att filmklippet var cachat någonstans (hade spelat upp det tidigare). Men så var det inte utan ett helt annat filmklipp ur spellistan spelades istället. Frågan är kanske ändå intressant att fundera över.

Vad är CDN?

CDN är något fantastiskt bra för alla på internet. Det innebär att stora innehållsleverantörer har servrar stående ute hos ISP:er (dom som säljer internetaccess till slutanvändare). Dessa sparar ner lokala versioner av innehållet och accesstiden går därför ner ordentligt.

Det ger inte bara bättre prestanda när vi surfar t.ex. Youtube.com utan det förbättrar generellt surfhastigheten på internet. Utan Google:s CDN skulle alla Youtube-filmklipp m.m. konkurrera med andra sajter om bandbredd och hela internet skulle bli segt.

Läs mer om CDN:

0 kommentarer

Kommentera