Hathaway kliver ner

8/04/2009

Enligt Wall Street Journal lämnar Melissa Hathaway posten som "acting cybersecurity czar":

Security Cyber Czar Steps Down

Även om processen att utse någon ny tagit tid tycker jag inte att Wall Street Journal har rätt i tolkningen att det är problematiskt att Hathaway går vidare. Under President Obama har administrationen gjort ett omfattande och seriöst arbete för att lägga en grund. Arbetet ledde Melissa Hathaway och resultatet känns mycket lovande. Hon har gjort ett fantastiskt arbete. Planen behöver nu implementeras och där kanske det har värde att ta någon som inte varit lika involverad i förarbetet? Det är två oerhört olika arbetsuppgifter.

En ny kultur?

Dessutom behövs för internetsäkerhet ett allmänt kulturskifte. Hathaway har varit länge på positionen. Om jag kommer ihåg rätt kom hon med Mike McConnell från Booz Allen Hamilton. Hathaway (liksom Clarke) är representativ för hur internetsäkerhet hanterats sedan President Bush II.

En ny kultur där man går mot effektiva säkerhetslösningar krävs nu. Effektiva inte bara avseende skydd utan även kostnad. Klarar man inte att få ut mer säkerhet till lägre kostnad blir det svårt att få ut de lösningar som krävs. FED behöver få ut infrastruktur, regler och inte minst kunskap till hela samhället.

Samtidigt får man inte komma efter i utvecklingen eller fastna med blicken. Blicken behöver lyftas från traditionella säkerhetsfrågor och nätverkssäkerhet. Dessa frågor ska idag inte behöva vara svåra att lösa. Fastnar man där tänker man fel. Gör man det är risken hög att ny teknik oavsett om det är sociala media, App store eller något annat tillåter nya säkerhetsproblem att breda ut sig. Inte heller får man missa att följa nya forskningsresultat för att se om de kan möjliggöra nya typer av angrepp.

Vem tar över?

Den stora frågan är nu givetvis vem som får privilegiet att leda arbetet. Jag pekade tidigare ut några egenskaper jag tror är viktiga i:

SCOTT CHARNEY LEDER MICROSOFTS TRUSTWORTHY COMPUTING

Det handlar om en mycket bred erfarenhet av flera säkerhetsområden för att göra det möjligt att se helhet. Vem det sedan blir vet jag inte. Det finns säkert många bra personer att välja bland. En enorm möjlighet för vem det än blir. På det krävs rätt personlighet: En krigare.

Tidigare om President Obamas satsning

Tidigare inlägg där President Obamas satsning på internetsäkerhet diskuteras inkluderar:

OBAMAS RAPPORT OM INTERNETSÄKERHET KÄNNS LOVANDE

OBAMAS SATSNING PÅ INTERNETSÄKERHET & EN NY METODIK

Ett par senare "kliver ner" inlägg:

DANIEL SCHULTZ KLIVER NER

MISCHEL KWON KLIVER NER

3 kommentarer
Anonym sa...

Om Hathaway avgått bör väl efterträdare redan vara klart?

2009-08-04 22:36
Swedish Research sa...

Ofta är det så klart så.

Men jag tycker ändå inte att det är självklart här. Ser man behovet av ett kulturskifte (och det tror jag) vill President Obama sannolikt vara mycket noggran i att välja rätt person.

Jag ser heller inte att behovet att omedelbart få dit någon finns innan arbetet ska dra igång på allvar. Ingenting akut-kritiskt tror jag inte hanteras den här vägen.

2009-08-04 22:39
Swedish Research sa...

Jag såg det här uttalandet nu i The Washington Post:

"I wasn't willing to continue to wait any longer, because I'm not empowered right now to continue to drive the change," she said. "I've concluded that I can do more now from a different role," most likely in the private sector.

Det pekar väl kanske också på att det inte är klart. Att det mer handlar om att hon inte fått OK för att påbörja arbetet. Utan istället medan President Obama letar efter rätt person fått sköta tråkigare uppgifter vilket hon kanske inte upplevt som så personligt utvecklande.

2009-08-04 22:58

Kommentera