Bortstädad avlyssning bakom DoS-angrepp?

8/09/2009

I följande inlägg diskuterades de problem som kan orsakas av att anta att angrepp är irrationella bara därför att man inte förstår dem:

ATT TITTA PÅ SIFFROR ISTÄLLET FÖR ATT TÄNKA

Där diskuterades bl.a. denial of service angreppen mot finansintressen i Sydkorea, amerikanska myndigheter m.m. för inte så många veckor sedan. Dessa diskuterade tidigare även i:

OM DOS ANGREPPEN

I "OM DOS ANGREPPEN" argumenterar jag att angreppet troligen är rationellt även om orsaken ännu inte är känd. Jag skriver bland annat:

"Gamla säkerhetshål räcker: Det är bara avledning. I en operation som bara ska uppta resurser tömmer angriparen givetvis först klienter vilka ändå väldigt snart oavsett angreppet kommer uppdateras, kasseras eller få helt nytt OS."

En typ av operation man kan tänka sig att DoS-angreppen skulle dölja är angrepp mot finansiella intressen.

Ett annat typ av "angrepp" som någon kanske vilje dölja och som om det var orsaken kanske aldrig blir känt är uppstädning av avlyssning. Om hackade datorer används för avlyssning och det bedöms av angriparen att detta nu kommer upptäckas och att man söker efter dem är det kanske lika bra att städa bort dem. Det gäller särskilt om politiska risker finns.

Därmed inte sagt att jag fått någon information som pekar på att detta är orsaken. Men tills en annan trovärdig orsak bakom angreppen presenterats håller jag detta vara en av ett fåtal troliga orsaker.

Fler relaterade inlägg på SEOTaktik:

TWITTER UNDER ANGREPP

TWITTER-ANGREPPET: STATISTIK, MOTIV OCH METOD

DOS-ANGREPPET MOT TWITTER: MER OM MOTIV OCH SÄKERHETSHÅL

PINGTJÄNSTER SVARAR DÅLIGT

SÄKERHETSPROBLEM FÖR SOCIALA MEDIA I SAMMANFATTNING

0 kommentarer

Kommentera