Turkiet blockerar access till Richard Dawkins webbsajt

11/06/2008

Richard Dawkins är nog världens mest kända ateist och författaren till Illusionen om Gud som numera finns i pocket hos de flesta bokhandlare och inte kostar mer än cirka 65 kr. På nätet hittar vi honom här:

Och det är den webbplatsen som nu rapporteras ha blivit blockerad i Turkiet:

Det här är det som är problemet med fundamentalistiska religiösa. Att ha en trosföreställning är i sig inte fel men att förvanskat framställa den som sanning när inget rationellt talar för det är fel. På samma sätt är det fel att tvinga på andra åsikten eller underliga regler och idéer från samma feltänk. Lika fel är att försöka hindra rationell information för att folk ska bli mer känsliga för trosföreställningar. Fundamentalism är fel, en fara för samhället och måste bekämpas.

RichardDawkins.net

Fundamentalister ser icke-rationella föreställningar som merit
Fundamentalister är inte rationella och erkänner det ofta öppet för sig själva och andra. De ser detta som en merit som visar hur kraftig deras tro är när de kan strunta i dokumenterad kunskap.

Vad det handlar om gissar jag är en form av felfunktion i hjärnan. Någon äldre biologisk funktion som kanske hade värde långt tidigare när vi var små som råttor och inte klarade av att tolka världen rationellt. Vissa klarar idag inte av att se klart på världen och att utnyttja de avancerade förmågor vi nu har. De degenererar till att lita på det atavistiska istället för våga använda de mest utvecklade delarna av sin hjärna. Man förnekar det personliga ansvaret och litar till det icke-existerande.

Så sprids sjukdomen
Det är för att bromsa människans utveckling och försöka sprida problemet som fundamentalister verkar mot forskning, försvårar rationell information från att spridas, arbetar med desinformation och arbetar för att stoppa evidensbaserad behandling av psykiatriska sjukdomar och funktionshinder. Ledningen vet givetvis att det man gör inte stämmer men man utnyttjar att vissa människor ännu inte utvecklats tillräckligt för att klara att se klart.

Det otrevliga med vissa av sekterna är att de inte öppet deklarar sin målsättning utan försöker infiltrera olika organ med inflytande. Vi har sådana som verkar på och via tidningar, myndigheter, skola och i princip allt där inflytande finns. Det gäller också SEO-branschen.

Nu ska man dock inte förneka religionen dess utrymme generellt. Den behövs ännu för de svaga. Däremot gäller det att man slussar in dessa till balanserade religiösa institutioner (t.ex. Svenska kyrkan, Katolicism m.m.) så att de inte dras in i sekter. Sekter och fundamentalism ska däremot bekämpas med risken för att vårt samhälle annars går under och ersätts med något liknande talibanernas styre i Afghanistan.

0 kommentarer

Kommentera