Google Blogger - Bra att veta om deras robots.txt

11/01/2008

Har man en blogg på Google Blogger kan det vara bra att veta att deras robots.txt stoppar indexering av taggningssidor och motsvarande:

Jag gissar att orsaken till det där är följande rad:

"Don't create multiple pages, subdomains, or domains with substantially duplicate content."
Från: Webmaster Guidelines

Det verkar vettigt att man själv följer sina egna riktlinjer och inte indexerar datumarkiv, enskilda bloggpostningar och taggningssidor via samma innehåll.

Har man en blogg på Blogger som man seriöst vill få trafik till är det där dock väldigt väsentligt att känna till. Roligt nog är alla alternativ till automatiska taggningssidor bättre fast de kan ta lite längre tid. På Pryltrend.com har jag t.ex. inga kategori- eller datumkategorier alls. Istället håller jag på att bygga upp handgjorda huvudsidor. Ett bra exempel är denna för årets julklapp 2008:

När jag hittar en kandidat bloggar jag den och fyller i en länk till blogginlägget därifrån. Fördelar med detta för läsaren inkluderar:

  • Du kan styra ordning och vad du tar med så att det passar läsaren. Datum ensamt är naturligtvis långt ifrån alltid det bästa att sortera efter vilket bloggtaggar & arkiv gör.
  • Du kan styra design så att det ser bättre ut.
  • Du kan göra det mer kompakt så att det blir lättare att hitta rätt.
  • Du kan lägga till en anpassad sökmotor med Google Custom search som bara söker relevanta blogginlägg.
  • Du ger läsarna en huvudsida där all bloggdiskussion om det ämnet kan ske.

Andra fördelar som mer rör dig & trafik inkluderar:

  • Denna sida ska länkas från allt relevant som länkar tillbaka till det viktigaste och kommer därför bli vad som rankas på aktuellt sökord.
  • Du kan placera reklamen mer effektivt och optimera den över tiden just för aktuell sida.
  • Så vida du inte håller på med onödigt dålig SEO så att sajten ligger i straff-filter kommer du gynnas av uppdateringarna av sidan.

Det sista är lite kul att kommentera kring. Många SEO-aktörer ligger regelmässigt i straff-filter både för egna sajter och deras kunder därför att de kör med fullänkar al'a 2005. Enda värdet de då får är egentligen bara det som inlänkar kan ge och för dem bara avseende PR. Allt extra som man kan få med bra innehåll och relevanta inlänkar blir värt 0. Det innebär att massor potentiellt värde är borta (^_^)

0 kommentarer

Kommentera