Google ger högre intelligens

11/06/2008

En ganska vanlig mening har varit att internet och sökmotorer kanske försämrar övning av intelligens och inlärning därför att man lätt hittar komprimerad information. Jag har länge misstänkt att det är tvärtom därför att man möter information i nya format, nytt utseende och formaterat annorlunda gång på gång samtidigt som man hittar den med fler verktyg som man behöver lära sig att behärska. Dessutom möter man information om områden som man annars inte skulle läsa om vilket utmanar dina referensramar.

En studie pekar faktiskt på att det kan stämma även om man inte försökte utvärdera så långt utan bara tittade vilka delar av hjärnan som aktiverades och jämförde med bokläsning:

Föga förvånande aktiverades även beslutsfattande tillskillnad från när man "bara" läser böcker. Det är logiskt eftersom man inte fattar beslut när man läser böcker men däremot när man söker internet. Samtidigt läser man fakta och dessa delar aktiveras därför också. Därmed aktiverar informationssökning internet mer av hjärnan än böcker.

0 kommentarer

Kommentera