Tidiga inlägg om klient till CDN

3/07/2010

Följande äldre inlägg är egentligen alla minnesanteckning rörande möjligheter respektive risker CDN möjliggör. På ett helt annat sätt än förr skapas förutsättningar för hög prestanda och tillsammans med hela molntänket ges fantastiska nya möjligheter. Inte minst gäller det säkerhet. Att t.ex. hantera utspridd inloggning på sajter gör att bättre men en aning dyrare lösningar aldrig blir möjligt och det gäller både detektion av angrepp liksom metod för autentisering.

Samtidigt är noder distribuerade utanför de miljöer man själv kontrollerar en risk i sig. Oberoende av den faktiska säkerheten för dom är de vad vi kan kalla en attraktiv säkerhetsrisk rörande trafiksäkerhet. Trots det går det se att det också skapar nya möjligheter för att hantera även kommunikationen från distribuerade noder till klienterna utan att tvinga fram arbetssamt införande av VPN eller andra nya applikationer hos klienterna. Vid tillfälle tänkte jag skissa en lösning i ett inlägg (motsvarande beprövat i andra sammanhang).

Därav att dessa anteckningar behöver vara samlade men de är egentligen för avancerade respektive ofullständiga för tror jag troligt någon läsare ska se relevans för i denna arkitekturfråga. Däremot kan de innehålla andra tips om guider, verktyg m.m. av värde.

En enkel & bra traceroute för Microsoft Windows (12/27/2008)
Google: Infrastruktur idag och Strategi för framtiden (1/01/2009)
IT- och informationssäkerhet -> Försvarsfilosofi (1/05/2009)
Google Browser Security Handbook (1/11/2009)
Google: OpenSSL + NSS och SSL i Chrome + Native Client + Ratproxy 1/13/2009
SSL i Chrome och på Google.com + Verifiera din webbplats (1/15/2009)
Google CDN är bra + Något underligt i Kina + Google prioriterar säkerhet + RSS borta från Google Blogger (3/15/2009)

0 kommentarer

Kommentera