Gamla tidens "spioner" pensioneras

3/31/2010

Följande nyhet på Daily Telegraph var intressant därför att den pekade på en utveckling jag trott också var fallet:

"Despite an expanding budget, the Security Service is laying off employees in order to hire new intelligence officers and support staff with better command of information technology and more up-to-date skills."

[...]

"The MI5 redundancy programme has set tongues wagging in Whitehall, with civil servants in other departments joking about a “James Bond generation” of elderly spies being put out to pasture because they can’t use the internet."

Från: MI5 'slashing staff' to boost overall computer skills

Internet ger möjligheter och risker som är närmast triviala jämfört med vad äldre tiders underrättelsefunktioner och olämpligt rapporterande kan uppnå. På samma sätt ställer det nya krav på liksom ger nya möjligheter för entiteter som ska motverka detta (t.ex. MI5).

Samtidigt är det intressant att peka på att teknikutvecklingen nu är mycket bredare och snabbare. Jag tror så smått att det minskar betydelsen av många enskilt lyckade operationer för att olämpligt inhämta information. Förr om en entitet kom in på ett företag var det troligen en aktör som var mer singulär inom området med mycket unik teknik. Det är inte längre fallet på samma sätt.

Däremot ökar den snabba teknikutvecklingen självklart också risken genom att det vid rätt tidpunkt snabbt kan starta upp ett företag i ett nytt teknikområde. För snabbt växande industrinationer är det värdefullt och p.s.s. ett väsentligt problem för befintliga företag och kanske även mätbart för hela nationer. Rörande det är följande artikel värd att läsa:

Lord West of Spithead om hoten mot UK på nätet | SEOTaktik

Relaterat:

Dr. Jim Lewis om spionage på nätet | SEOTaktik
Fortfarande aktiva avlyssningsnät i UK? | SEOTaktik
Telekom är ett till område med olämpligt rapporterande | Nyhetsbloggen
Lockheed Martin har haft intensiva säkerhetsproblem | Nyhetsbloggen
Att lära medan man inför skydd mot internet warfare är bättre | SEOTaktik
Problemen med CIA:s åtgärder för att påverka opinionen | Hedonimeter
Risken för asiatiskt kärnvapenkrig är verklig | SEOTaktik
Avrättning med elefant | Hedonimeter

0 kommentarer

Kommentera