Säkerhet rörande infrastruktur framöver på SEOTaktik

3/03/2010

Nu har vi följt pågående säkerhetsarbete från ett väldigt övergripande perspektiv ett tag på SEOTaktik. Det lär jag dock inte göra framöver (åtminstone inte journalistiskt) utan istället kommer vi gå mot säkerhetsfrågor just rörande media och först och främst praktiska frågor för journalister i eller utanför tidningar. Ett område att följa är bl.a. mobiltelefoner och vad de möjliggör samt inom säkerhet kräver.

Även om de frågor vi följt ett tag är sådana att egentligen ett fåtal är intresserade av eller kan bedöma fanns värde i bevakningen. Inget säkerhetsområde är längre isolerat och det övergripande perspektivet är viktigt. För hot i ett enskilt område t.ex. media är också allt övergripande direkt påverkande.

Hur väl den övergripande utvecklingen går är oerhört svårt att bedöma. Jag har dock svårt att se att situationen framöver rörande nätverkssäkerhet kommer annat än förbättras åtminstone om den omedelbara framtiden lämnas. Samtidigt hör jag ju till dom som tror att allmänt diskuterad hotbild både är naiv och för begränsad. Den största förändringen de sista sex månaderna är att USA och några till länder lämnat den världen. Parallellt med det kan vi också se högre kvalitet på ledande personer. Bakom båda utvecklingarna ligger givetvis praktiska problem och insedda hot under 2009.

Har man rätt kompetens i ledningen och som här befintligt god kompetens ned i organisationerna och prioriterar frågor är det enda som krävs förutom det lite tur.

Foto: Oimax Licens: CC by 2.0

Sedan ska upprepas att mitt intryck visst är att man missar problemområden och frågor. Hur viktigt det är behöver inte vara lätt att avgöra men givet vissa lösningar och satsningar känns det som prioritering av det mesta annat man kan tänka sig är ingenting kostnadsmässigt. Men det är antar jag också ett pågående positivt förändringsarbete.

Viktiga artiklar i urval

Från bevakning av detta område som bedöms viktigare finns nedan ett urval med länkar till tidigare artiklar.

Följande artiklar ger bedömer jag en utmärkt bild av problemställningar som antingen ännu missas eller har missats:

Att lära medan man inför skydd mot internet warfare är bättre
Internetsäkerhet 2010 och framåt
Ett modernt förhållningssätt till information i krigföring
Aurora visade hur strömförsörjning kan angripas

Rörande större övergripande lösningar som påverkar omfattande resurser:

Due dilligence i nätverkssäkerhet
IDS:er som använder gammal kod för protokollstackar på nya sätt
Single point of failure är ytterst relevant inom säkerhet

Denna ligger egentligen utanför området för SEOTaktik men pekar på betydelsen av att Indien ser till att hantera sin cybersecurity och är sunt skeptisk till infrastruktur baserad på kinesiska lösningar t.ex. inom telekom:

Risken för asiatiskt kärnvapenkrig är verklig

"Let fortune do her worst, whatever she makes us lose, so long as she never makes us lose our honesty and our independence."
Alexander Pope

0 kommentarer

Kommentera