Ford ska bäst låta bli att sälja till Geely

3/26/2010

Volvo S60 tycker jag har en välgjord design även om den har lite för mycket av Ford över sig. Med rätt köpare skulle det säkert korrigeras.

Rätt köpare är givetvis inte Geely. Det skulle förvåna mig om de inte uteslutande söker vissa tekniska lösningar för att sedan lägga ner Volvo. Vidare är jag tveksam till om deras finansiering klarar förväntade korrigeringar av vissa valutor utan att acceptera ännu större inflytande från kinesiska kommunistpartiet.

Foto: gi Licens: CC

För Ford att sälja till Geely skulle vara ett riktigt stort misstag. Det kan mycket väl - troligen felaktigt - men inte orimligt som ett icke patriotiskt och olämpligt samarbete. Ingen vill att teknik ska passera till Kina som kanske kommer användas för att skapa vapen som vänds mot Västerlandet och Västerlandets allierade i Asien. Amerikansk bilindustri har redan sålt teknik till Kina där detta troligen varit fallet och aktuellt varumärke lades föga omgående ner. Intrycket säkert många idag har är att amerikansk bilindustri är så pass giriga att de gör vad som helst för småsummor.

Fords överhuvudtaget tveksamma verksamhet för deras vanskötta bilmärken var självklart mer accepterat när de var desperata. Så är det inte längre.

Om Ford inte söker en uteslutande nationell marknad i USA gör de bäst i att utnyttja vad de har kvar för att kompensera för skadeverkningarna de redan fått i varumärket. Idag varken varumärket, bilarnas kvalitet utanför enskilda nischmärken som Volvo eller företagsledningen vara associerat med annat bristande kvalitet.

Detta är befintliga problem. Det är problem som antingen går att förbättra till en trevligare situation än man rent av hade innan krisen. Men det kan lika gärna förstärkas och verkligen att det inte behöver handla om mer än att otur och enstaka felaktiga beslut.

Att sälja till Geely skulle därför vara det största misstag Ford kan göra 2010 och 2011.

Slutligen efter Fords vanskötsel av svenska bilmärken är det korrekt att de säljer Volvo men inte till Geely.

Jag vill inte ha Geely i Sverige.

0 kommentarer

Kommentera