Lord West of Spithead om hoten mot UK på nätet

3/07/2010

Lord West of Spithead är alltid uppfriskande att läsa reportage med när det rör den brittiska säkerhetssituationen. Inte minst har han ett elegant språk inte på samma sätt som i Sverige och USA ofta tråkigt med mindre information utanför rena fakta. Det är tror jag resultatet av åtminstone förr i vissa delar av deras skolsystem mycket god språkundervisning. Jämfört med Sverige är det kanske delvis resultatet av en större egen litteratur med tyngd från historien. Det engelska språket har dessutom större potential även om jag kan uppleva att det underutnyttjas. Verkligen att det är tråkigt att vi saknar samma levande offentliga språk i Sverige.

Viktigare för övergripande strategi han inför och talar för känns det dessutom alltid så korrekt. I guardian.co.uk berättar och förklarar han nu om de hot UK behöver ödsla resurser på och hur de hanteras. Dessutom pekar han på framtida möjligheter för att mer aktivt agerande mot akuta hot.

Innovativ industri (t.ex. flygindustri) är hotad

Värt att först peka på från reportaget är storleken på problematiken. Väl illustrerat med även komplett tekniska lösningar som stulits.

"'There is no doubt some state actors have sucked out huge amounts of intellectual copyright, designs to whole aero engines, things that have taken years and years of development,' West said."

Från: Britain fends off flood of foreign cyber-attacks

Jag föreställer mig heller inte att det behöver vara någon större svårighet att identifiera vilka möjliga länder som existerar för exemplet han ger.

Foto: zanerudovica Licens: CC by 2.0

När det gäller just flyg- och motorindustri liksom alla andra områden där antingen legotillverkning finns eller inhemsk industri byggs upp är riktade hot mot intellektuella tillgångar och innovationer högre. Det är industrikapacitet som ger större ekonomisk återbäring om aktörer via andra kanaler kan inhämta avancerade färdiga lösningar att anpassa till egna produkter.

Just rörande flygindustrin är det också tror jag ett område mycket prioriterat av aktörer i Asien även om Ryssland har en befintlig flygindustri (motor är knappast vad de skulle ha behov av). Det är regioner där både civilkommunikation och flygvapen troligt kommer att växa. Industriområdet är kostsamt och för demokratiska länder finns föga värde även för ekonomiskt stora att ensamt bygga upp det. Icke-demokratiska aktörer upplever jag däremot känner ett behov av större kontroll samtidigt som försäljning av vapen till dem kan vara begränsad. Även insikt i begränsade komponenter de inhämtar olagligt kan i pengar och tid ge enorma besparingar.

Att ge bort produkter är dumt

Oavsett de metoder Lord West tar upp är det också värt att peka på att aktörer inte ska vara naiva. Jag kommer ihåg en svensk telekomaktör som gav en större icke-demokrati tillgång till hela deras plattform inklusive källkod inför utvärdering av inköp. Detta var nu många år (9 år?) sedan nu men illustrerar utmärkt att försiktighet är viktigt.

Förvisso har landet köpt och fortsätter köpa för stora belopp av aktören men efter det fick de snabbt en ny konkurrent. Detta är lätt komisk därför att plattformen var tror jag bättre än övriga konkurrenter och att nå stabilitet är svårt för så pass komplexa lösningar. Aktören har också utvecklats till i aktuellt segment en av få kvarvarande väsentliga konkurrenter. Förutom tappade affärer är det lätt att uppleva att många andra problem med hela den situationen kan finnas.

UK angrips ständigt på nätet

Lord West pekar också på att främmande länder och terroristorganisationer regelbundet angriper brittiska system:

"Foreign states and terrorist groups are regularly launching cyber-attacks on the UK's computer systems with the potential to cause widespread damage, according to the government's security tsar.

He said there had been '300 significant attacks' on the government's core computer networks in the last year and warned of chaotic scenes if one successfully targeted infrastructure such as the UK's communications systems.

The security service, MI5, has warned that tackling espionage conducted by Chinese and Russian agents is taking up an increasing amount of its time."

Från: Britain fends off flood of foreign cyber-attacks

UK är inte alls ett land med små resurser eller annat än hög kompetens i området. Tvärtom är det ett av de länder som har störst prioriterat i området med många medarbetare.

Jag tror också precis som jag tidigare pekat på att det också är ett område nödvändigt att prioritera i Sverige:

Att lära medan man inför skydd mot internet warfare är bättre (2/16/2010)

Möjlighet att slå tillbaka

Följande Lord West säger är viktigt och kanske hela poängen med reportaget:

"And he warned that there might come a time when the UK would feel compelled to retaliate. 'If some state sponsor keeps trying to get into your systems, probably for industrial espionage, are you going to go back into their system and bugger it up? We're all capable of doing these things. At the moment we wouldn't do that, but maybe this is where we need to have discussions.'"

Jag ska inte spekulera hur UK prioriterat området men visst att jag inte tänker utesluta att UK byggde upp mer riktad kapacitet för detta under andra halvan av 2009. Det är viktigt därför att risken är annars att man onödigt får för begränsade möjligheter att agera i situationer där infrastruktur i främmande länder aktivt skadar egna strukturer.


Med stora egna huggtänder kan UK suga tillbaka blod som problematiska entiteter stjäl. Därmed ökar chansen att de inte angrips onödigt ofta.

Dessutom är det viktigt för att inte hos den egna befolkningen och företag annat än hälsosamt uppmuntra dem till att korrigera problem utan att en felaktig bild av faktiska styrkeförhållanden skapas.

Relaterat

Läsbara inlägg i urval:

Ett modernt förhållningssätt till information i krigföring
Att lära medan man inför skydd mot internet warfare är bättre
Aurora visade hur strömförsörjning kan angripas
Fortfarande aktiva avlyssningsnät i UK?
DoD och UK diskuterar samarbete om internetsäkerhet
Internetsäkerhet 2010 och framåt

0 kommentarer

Kommentera