Tommy Jeppsson om försvarspolitiska situationen i Sydostasien

2/09/2010

Tommy Jeppsson sammanfattningen av den försvarspolitiska situationen i Sydostasien är intressant och vad alla bör läsa.

"Den kinesiska Försvarsmakten uppvisar ett ambitiöst reformeringsprogram där det kan vara av intresse att nämna att de tidigare omfattande ryska materielinköpen har minskat. Moderniseringen omfattar alla försvarsgrenar inklusive landets nukleära förmåga och ett rymdprogram, där de båda sistnämnda områdena uppfattas betydelsefulla för landets världsmaktsstatus."

Från: Gigant i öster

Några saker är värda att särskilt peka på. En väsentlig och viktig skillnad mellan Kina och de flesta västländer när det gäller militärkapacitet är att de är ytterst prismedvetna. För Kina är försvaret verkligen ett politiskt verktyg och de bygger försvarskapacitet för på ett helt annat sätt än Väst lösa kontinuerliga "problem" i vardagen.

Deras långprislösningar är också just för det förvånansvärt effektiva. Det är som ett inlägg från 2009 när de körde ut USA från internationellt vatten med en nästan löjligt liten båt. Vad fick USA göra? Kommer jag ihåg rätt blev de tvugna att skicka ner en fregatt (om det inte var mer) med stöd o.s.v. Vad kostar inte det?

Den typen av strategi där de hela tiden pressar utan särskilt hög kostnad men där kostnaden är hög för övriga kräver att man är väldigt konstant i hur man bemöter det från hela regionen.

Ett exempel på samma sak är deras internet warfare där de också kontinuerligt angriper för att samla information. När lite protester kommer så backar de och påstår sig ha arresterat några som givetvis inte har något med det att göra. Agerandet är så identiskt varje gång att det närmast är komiskt.

En helt annan problematik åtminstone värd att fundera över är vad som kan vara resultatet av Diktatorn Hu Jintaos exceptionella skicklighet i maktkamp. Vad innebär det egentligen i kinesiska kommunistpartiet? Sitter han stabilare än "normalt"? Skulle någon idag våga utmana honom om det behövs och förutsättning finns? Om inte vad kan det i så fall leda till?

0 kommentarer

Kommentera