När politiska ledare inte ser omvärlden rätt är det möjlighet för dom under

2/19/2010

Dalai Lama levererar givetvis ett kontinuerligt stort värde i väst när det gäller att sätta fokus på den kinesiska problematiken. Verkligen att han ger som störst värde varje gång kinesiska kommunistpartiet överreagerar. Förviss kan man i vissa fall se att de faktiskt också får ut ett värde av att göra det även om det alltid långsiktigt har skadat dom.

När vi betraktar hans kommande möte med President Obama är det dock bara ett tecken på att den högsta ledningen är på väg att tappa kontakt med verkligheten. Att President Obama kan ha väntat med att möta honom om något kanske påverkade relationerna men att besöker i sig kommer resultera i någon signifikant påverkan på politiken är föga troligt. Hur kinesiska kommunistpartiets högsta ledning reagerat lär däremot påverka både det ena och det andra.

Vad som är direkt underligt givet dagens politiska och ekonomiska situation är det sätt som de reagerat. De av allt att döma upplever att reaktionen faktiskt "positivt" skulle föra fram deras agenda. Och nu säljer de (eller avstår från att återköpa hur man nu ser det) US bonds vilket givet Kinas ekonomiska näringsliv och ekonomiska situation just nu bara är tomt hot:

"China had already begun to punish the United States on the economic front long before US president Barack Obama sat down for a meeting with the Dalai Lama on Thursday.

It has sold over $34 billion worth of its holdings of US Treasuries since December and indicated more action is likely to follow on this count."

Från: China sold $34b of US treasuries amidst political friction

Hur är det ens möjligt att regimen från början till slut i den här frågan kan göra så fullständiga felbedömningar? Det är fullständigt bisarrt. Vi vet att många av deras högt uppsatta politiker är oerhört kompetenta och intelligenta och det gäller säkert folk längre ner. Samtidigt vet vi:

1. Att den högsta ledningen är mer eller mindre isolerad både från det egna landet och för den delen knappt träffar folk från omvärlden. En gissning är att de tar emot information som både direkt från dem och underifrån "filtreras" för att passa deras världsbild.

2. Det här är personer med en enorm makt. Ingen säger emot dem när väl ett diktat går ut.

En sak att inte utesluta är att de har en väldigt snedvriden bild av omvärlden. En lika bra förklaring som någon är den jag tidigare spekulerade i:

"Kan en viss högt uppsatt politiker ha drabbats av blodkärlsdemens eller jämförbar sjukdom? Eller är det bara en konsekvens av att de dag ut och dag in kan bestämma precis allt utan att någon kan ifråga sätta det och utan att de har någon kontakt med befolkningen? Jag gissar på en kombination."

Från: Kinas ledning har tappat all kontakt med verkligheten (2/06/2010)

För oss kan det tyckas otroligt men det här är en politiker som är dokumenterat djävulskt skicklig i maktspel. Annars hade han inte nått den position han har. Vågar folk under honom ifrågasätta saker och ting om han börjar bli lätt "feltolkande" givet att hans erfarenhet skyddar honom? Men har ett problem som det här satt in (om så är fallet) är det bara möjlighet för folk under honom och den som först tar chansen lär ta hem det hela. Det är bara att ta chansen - Närmast en patriotisk skyldighet.

Mer om blodkärlsdemens:

Vaskulär demens (blodkärlsdemens)

0 kommentarer

Kommentera