Kapprustning i cyber warfare

2/15/2010

Vad som åtminstone just nu för en aggresiv entitet är elegant med cyber warfare är möjligheten att komma undan med det. Det uppfattas givetvis korrekt som mindre farligt jämfört med konventionell krigföring (eller ännu mer jämfört med kärnvapenkrig) samtidigt precis som Sergey Brin pekade på är det viktigt att tala öppet om angreppen:

Sergey Brin om angreppen mot Google från "Kina"

Risken annars är att problemen accellerar och det kan drabba företag på sätt som kostar pengar. Risken för stöld av teknologi väsentligt värdefull växer. Angreppen kan också innebära att information om demokratirörelser läcker ut och ett av flera möjliga problem med det är att kinesiska kommunistpartiet i förväg kan förbereda åtgärder som får demonstrationer att verka bli våldsamma trots att det är deras egna medarbetare som står för det. Samtidigt kan angrepp över internet mycket väl vara del av en inledande fas av konventionell krigföring för att sprida desinformation eller skada väsentlig infrastruktur.

Precis som The Kansas City Star pekar på är vi också i kapprustning just nu. Det är för västländerna givetvis nödvändigt givet problematiken och kan också medverka till ett överhuvudtaget lugnare och trevligare internet.

"'Global digital warfare is expected to intensify in the near future,' said a report from the Jamestown Foundation, a national security think tank.

That report played out a growing virtual arms war between the United States and China over which country could develop the power to keep hackers at bay from its networks while building the tools to foul the other’s electronic webs in some future conflict.

China, said the Jamestown analysis, 'is devoting unprecedented resources to strengthening its already formidable cyber warfare prowess.'"

Från: Worries grow about America’s cyber security

Det här är självklart ingenting USA som det ledande landet när det gäller produktföretag inom IT- och informationssäkerhet kommer ha något problem att hantera nu när de sedan kanske sex månader fått ordentligt fokus på det. Problemet är säkert betydligt större för Sverige och andra mindre länder.

Dessutom precis som jag tidigare skrivet menar jag att oavsett det tydliga fokus nätverkssäkerhet nu får är det viktigt att inte glömma att blicka framåt:

Internetsäkerhet 2010 och framåt

Helt andra typer av vapen på internet är möjliga och tror jag kommer visa sig mer problematiska att hantera.

0 kommentarer

Kommentera