Avancerad SEO: Sidstraff? Exempel med solglasögon

4/21/2009

Sidstraff är något menar några har blivit vanligt på Google och innebär att en enskild sida straffas i ranking utan att något systematiskt sker med andra undersidor. För mig är det svårt att bedöma om det blivit vanligare eftersom en koppling kan misstänkas finnas till bl.a. domänålder vilket gör det omständigt att följa vilket jag därför inte gör.

Detta är heller inte ett vanligt problem för mig och jag har nog inte på år och dag haft det på någon sida där jag brytt mig. Vår köpguide om solglasögon på Nyfiken vital har jag dock sett haft problem och vi kan därför ta oss en titt på den och se vad det kan lära oss.

Historik för köpguiden

Guiden är Köp rätt solglasögon och den uppdaterades och publicerades ut på startsidan senast 2008-03-09. Det var den första uppdateringen och den hade publicerats innan och första gången inte mer än en månad innan.

Jag hade vid denna tid mer eller mindre lagt ner all aktiv SEO för att få naturliga inlänkar (d.v.s. inlänkar som är accepterade enligt Google:s riktlinjer men som inte är spontana). Orsaken var att spontana inlänkar flöt in utmärkt och att tipsa sajter m.m. är jobbigt. Eftersom var tämligen less på att leta naturliga inlänkar genom att tipsa sajter och dyligt gjorde jag det enkelt för mig med solglasögon (vanligen var kärnan att tipsa sajter vilket är jobbigast men ger bäst resultat långsiktigt för sajter med seriöst och bra innehåll).

Är innehållet ok?

Jadå det ska räcka bra för att ranka på språk och övrigt innehåll. Däremot har den förutsättningar för att förbättras och artikel ska uppdateras mycket snart.

Förutom det är artikeln mer eller mindre unikt bra på svenska språkområdet eftersom det är en av totalt endast två guiden som tar upp alla relevanta risker (vår och den andra är de enda seriösa guider som fanns då). De flesta nöjer sig med att prata om CE-märkningen men att skydda sig mot blått ljus är också viktigt särskilt för äldre som börjat få problem.

OK! Nästan unikt bra guide!

Spontana länkar

Trots att artikeln inte ens rankat synligt har den fått helt spontana inlänkar d.v.s. jag har inte e-postat och tipsat eller gjort något annat för att få dem. Det är en indikation på att den skulle få många bloggpostningar bara sidstraffet går upp och den syns topp tio.

Denna spontana bloggpostning har vi här:

Jag tycker mig också komma ihåg någon mer men ids inte försöka leta rätt på den. Sannolikt finns då också någon mer.

ENORMT BRA!

Naturliga inlänkar köpguiden fått I

Samtliga av dessa inlänkar är verkligen naturliga. Jag har aldrig någonsin varken köpt eller sålt en sökmotorvänlig länk. Och dessa länkar var också helt så långt jag kan se 100% enligt riktlinjerna åtminstone vid den tid vilket är dokumenterat och motiverat här: Att få Seriösa & Kraftfulla Länkar Gratis.

Vad jag gjorde var en artikel till en artikelbank: Solglasögon - Från Mode till Hälsa (dinlank.se). Övriga länkar var också utvalda på redaktionellt värde för att komplettera och var när den skrevs helt ok. Nu när jag följde upp hade en sajt försvunnit. Dessutom även om artiklarna fungerar på dinlank.se (åtminstone denna) så verkar inte startsidan göra. Åtgärder:

1. Ta kontakt med dinlank.se
2. Ersätt / Ta bort trasig utlänk!
3. Kontrollera vad trasig startsida handlar om.

Jag skrev även den här artikeln åt Artiklar.se som håller mycket god kvalitet jämfört vad som är vanligt i artikelbanker: Solglasögon & Mode: Från 1960- till 1980-talet. Alla utlänkar var helt kosher även om någon av dem nu dött.

1. Ta kontakt med artiklar.se
2. Ersätt / Ta bort trasig utlänk!

Kan artikeln i artikelbanken i sig vara orsaken till problemet. Nej det tror jag inte. Det finns inget som pekar på det och tvärtom pekar all information från Google att artikelbanker är helt ok när de används seriöst. Och de driver ju en sådan själva. Denna artikel är seriös och passerade redaktionell kontroll (och skulle klara det i vilken artikelbank som helst inklusive tror jag Google:s egen). Däremot finns nog en del av problemet här som vi ska se framöver.

Naturliga inlänkar II Associerade länkar

Något man kan uppleva spontant som mer tveksamt är naturliga inlänkar som kommer från egna sajter. Likväl finns inget som pekar på att detta på något sätt är fel så länge det är seriöst. Tvärtom länkar ju Google intensivt från deras stora antal specialistbloggar tillbaka till tjänster och produkter, och till medarbetarnas bloggar vilka i sin tur tipsar för fullt om företagets produkter. Och givetvis är det inget fel med det.

Jag använder ju bloggar som anteckningsblock. Det är på så sätt jag lär mig om saker och ting. Till exempel SEO här eller pryltrender (särskilt i Japan) på Pryltrend.com. Har jag länkat köpguiden från sådana sajter? På Pryltrend.com såg jag inte att jag gjort det. Däremot hade många utlänkar till andra bloggar och webbutiker dött så de uppdaterades. I tipset om det tog jag (precis nu) med länken till vår köpguide eftersom tidigare bloggpostningar på Pryltrend.com inte berörde säkerhetsaspekten: Solglasögon - Köptips & Uppdateringar. Inte heller hade Pryltrend.com vad jag såg länkat dinlank.se. Jag såg heller inte att jag länkat från köpguide från någon annan blogg. Dock lade jag till den nu i dagarna när jag såg att den var straffad på en fotoguide där jag använt solglasögon som exempel (eftersom jag själv då tittade runt för att handla men köpte inte).

OK!

Så vad är förklaringen?

Tja det finns två möjliga förklaringar till sidstraffet. En kan vara att därför att vissa externa utlänkar gick igenom på artikelbankerna, Pryltrend.com och bildbloggen till en webbutik antogs de vara sålda länkar. Det är det var det inte utan hade att göra med att jag använde samma foto på Ray-ban i flera artiklar. Men jag tror knappast det var förklaringen. Jag ser inte att dom sidorna rankar dåligt och det också välkänt att jag inte säljer sökmotorvänliga länkar.

Jag tror istället att Google har (eller hade) ett automatiskt filter för att straffa "utstuderade" länkkedjor. D.v.s. här att det mesta utanför köpguiden länkade till Solglasögon - Från Mode till Hälsa (dinlank.se) som i sin tur länkade till köpguiden. Den typen av kedjor är vanliga i större spam-operationer och mina länkar som inte på något sätt var genomtänkta kan ha liknat delar i sådant. Just det där filtret kan jag också tänka mig är väldigt känsligt därför att det stoppar potentiellt missbruk av flera typer av angrepp mot Google som båda kan orsaka stora problem (driva trafik via sociala media m.m. & ev. SERP-dominera samt samla in kraft från skräplänkar och tvätta via gamla sajter).

Alternativt är det inte ett sidstraff utan något som har med intern länkning på Nyfiken vital. Denna kontrollerade jag inte nu men gör det när den uppdaterade artikeln går ut.

Hur löser man problemet?

Att bloggpostningen fått en spontant inlänk kan tänkas hjälpa. Faktiskt var den då ett tag uppe topp tio så det hela kanske försvinner av sig själv. Men jag initierar oavsett det följande åtgärder:

  • Uppdatering av köpguiden.
  • Om någon ny forskning kommit nyligen eller kommer har prioriteringsnumret för området ökats upp till högt -> Större material.

Fler spontana eller naturliga bloggpostningar som länkar köpguiden hjälper säkert också. Några stycken sådana misstänker jag starkt löser det där. Kanske skulle jag ta och tipsa sajter och bloggare? Men det är så tidsödande och tar tid från artiklar och nyheter :-(

Annars kan man tänka sig att man går över aktuella sidor och skära bort sidolänkarna mot dinlank.se vilka kanske uppfattas vara länkkedjor och ersätter dem med länkar till köpguiden. Länkar till köpguiden har jag redan börjat införa där de inte finns (särskilt Pryltrend.com som vi såg) göra det med. Sidolänkarna väntar jag med att ta bort. Det är en bra kompletterande artikel som finns på Dinlank.se - den förtjänar länkarna.

0 kommentarer

Kommentera