Google Trends - Nu för webbsajter

6/24/2008

Google Trends har en nu funktion som ger trender för webbsajter. Du söker på en domän och får en uppskattning av dess trafik. Den information från Google om Google Trends Website jag hittade var den här bloggpostningen på deras officiella Google Webmaster Central blog samt en FAQ på Google Trends:

Standard när man söker är wikipedia.org och den sökningen dyker upp när man klickar på länken till Google Trends Website. Och trends.google.com/websites skickar vidare till trends.google.com/websites?q=wikipedia.org.

Trafik finns för långt ifrån alla sajter än men jag såg att Nyfiken vital (Google Trends) fått några månader i alla fall:

Uppskattningen är ganska ok ("korrekta" siffror finns via Tailsweep: Nyfiken vital).

Besökte också
"Also visited" är intressant läsning och bör i hög utsträckning påverkas av:

  • Sajtens utlänkar.
  • Vad sajtens uppfattas som jämförbar med.

Detta ger med andra ord för den initierade en ganska bra indikation på hur seriös en sajt är.

Google Trends för egen sajt
Tittar man på sin egen sajt kan det vara intressant att sortera bort de sajter man länkat till från Also visited. För Nyfiken vital ger detta (några jag inte var helt säker på togs bort):

sund.nu
primavi.se
e-health.se

Vill man kan man sedan försöka kontrollera vilka av dessa som länkar till sajten. Det man får kvar bör vara sajter som nätets surfare uppskattar som ungefär jämförbar med din sajt.

Relaterade sökningar
"Also searched for" visar sökningar som är relaterade. Folk som besöker din sajt söker ofta även på dessa söktermer. Kul att se är naturligtvis de som hör samman med sökord man inte rankar på. För Nyfiken vital fanns där:

  • smhi
  • expressen
  • hitta
  • aftonbladet
  • blocket

2 kommentarer
Anonym sa...

När jag hittade den nya funktionen passade jag på att göra en lista över pokerrummens trafik:

http://www.pokeriot.com/news/2008/07/08/total-traffic-on-all-poker-sites/

Riktigt roligt att leta runt på trends numer.

2008-07-09 11:04
Anonym sa...

Jodå det där har absolut sitt värde. Riktigt häftigt faktiskt och bra mycket bättre än allt liknande jag sett tidigare (inte minst Alexa).

2008-07-09 11:20

Kommentera