Rapporten The US-China Economic and Security Review Commission publicerade i början av oktober där den kinesiska militära slagkraften i cyber warefar övergripande sammanfattats som en del av deras myndighetsfunktion "utgick" från publicerade källor i referenser men med en tämligen god allmän förståelse av problemen och situationen:
Det är värt gällande rapporten och allmänt peka på precis som tas upp bl.a. på sidorna 21 - 22 att förnekbarhet är för kinesiska kommunistpartiet en grundläggande strategi i dessa frågor. Ett antal incidenter genom åren är därför svårare eller omöjliga att direkt tillskriva dem även när det kan vara implicit dokumenterat och i många fall är de så vitt jag vet ännu inte publicerade.
Jag tänkte åtminstone först och främst peka på några frågor rörande krigsfilosofin rapporten tar upp för att rekommendera några böcker, artiklar respektive rapporter jag upplever jag mycket bättre än normalt förklarar och tydliggör just dom koncept där filosofi tydligare skiljer sig åt. Det får ske i några efterföljande inlägg och länkar till dem samlas här allt eftersom de publiceras:
"Denma översättningen" av Sun Tzu
Referenser SEOTaktik till analys av kinesisk slagkraft i cyber warfare
Trendanalys för cyber warfare från United States Joint Forces Command
Också relevanta avseende definitioner, förändring i kritiska branscher, reflektioner som mer allmänt bör beröras samt vissa senare händelser:
Dr. Jim Lewis om spionage på nätet
Telekom är ett till område med olämpligt rapporterande
Journalisters e-post angripna i Kina via Yahoo
Lockheed Martin nu i National Cyber Security Alliance (NCSA) Board
Holistiskt tänkande inom militär cybersecurity
Aviation week om utmaningarna inom cybersecurity
Gamla tidens "spioner" pensioneras
I rapporten är särskilt sidorna 20 - 26 intressanta och det är värt när man betraktar just vad som tas upp där rörande grundläggande filosofi för taktisk och strategisk slagkraft att längre fram mappa dem mot incidenter och ännu mer de större sårbarheter som pekas ut i rapporten.
Allmänt rörande den arbetsmetodik rapporten är sammanställd på är det väldigt viktigt att peka på att om det inte sker med hög grundläggande kunskap både i området och befintligt initierat rörande kapacitet för att kunna verifiera typer av informationskällor i press är det väldigt svårt just för cyber warfare att korrekt uppskatta kapacitet även om det just för Kina är lite lättare av komplexa orsaker svåra att få en enkel överblick över. Den här rapporten är emellertid bra men det behöver inte alltid vara fallet och ofta för vad jag sett från bl.a. Sverige kan resultaten upplevas mer skakiga när den här arbetsmetodiken används.
Kommentera