Dagens Nyhets ledare 24 mars 2010 är värd att noggrant läsa därför att det är en kompetent kommentar om ett ämne som går rakt in i flera av dom för världens viktigaste frågorna de kommande fem åren:
1. Om demokratifrågorna i Kina kommer att påverka hela nätet.
2. Hur Kina kan och kommer påverka världsekonomin.
3. Vad säger oss detta om amerikansk utrikespolitik.
Googles roll ska inte förenklas
Att se Google uteslutande som en entitet som levererar sökresultat är förenklat. Censuren av sökresultaten var problematiska om än dom åren knappast signifikant negativt rent praktiskt. Rörande just dom största händelserna tenderar sådant att stimulera annan spridning och man ska ha klart för sig att ett flertal entiteter systematiskt sprider information om dem.
Googles närvaro på nätet i Kina hade heller inte varit lika tydlig om inte censuren hade accepterats 2006. Jag kan uppleva att det har större värde i dom här frågorna att Google först klarat att ha bygga en tydlig närvaro i Kina med accepterad censur för att därefter när den positionen praktiskt för företaget blir mer problematisk "flytta ut".
Värdet det ger bedömer jag åtminstone att en signifikant grupp av användare kommer att kvarstå. Även om access till Google internationellt, i Hong Kong o.s.v. kan censureras via den Kinesiska muren (The Golden Shield), självcensur hos enskilda personer, censur i skolor, myndigheter m.m., militärpersonal som övervakar fysiskt på internetcaféer, filtrering och kontroll hos mobiloperatörer o.s.v. innebär det att surfare flyttats från en punkt där kontroll är enklare ut till internationella nätet. E-post, filer lagrade, diskussioner m.m. som ligger lokaliserat i Kina kan aldrig betraktas som säkra. Andra lösningar för att ge förutsättning till att passera förbi censurlösningar kan kompletterat med det ge värden för att underminera censuren.
Ett till värde är precis som Dagens Nyheter skriver att kinesiska kommunistpartiets egna censurlösningar bättre syns:
"Den kanske viktigaste effekten av sökjättens vägran att fortsätta att medverka till censur är att myndigheternas egen censur blir synlig för kinesiska internetanvändare."
Att Google 2006 gick med på censur innebär att vi nu har Google inarbetade hos förhoppningsvis tillräckligt många personer och att Kinas censur nu tydliggörs.
Lösningar för anti-censur har ett starkt stöd
Det är där viktigt att peka på att Google är direkt och jämfört med andra företag ovanligt engagerade i att lägga förutsättningar för kommunikation förbi censuren:
Vi har också ett flertal andra projekt och utmärkt finansiering till ett flertal projekt inklusive Internet freedom säkrades 2009:
$30 miljoner US till anti-censur lösningar
Sen. Arlen Specter och betydelsen av internet för en stabil framtid
Ett flertal andra mer eller mindre viktiga och säkra projekt finns.
En konsekvens av att allt fler kinesiska surfare går ut internationellt på nätet och flyttar sin kontakt eller publicerar konkret utanför Kina är att risken för angrepp från kinesiska kommunistpartiets väpnade grenar ökar utanför Kina. Motivet för dem att via hackerangrepp gå in i system oavsett om de är driftsatta i USA, EU, Australien, Japan eller precis var som helst ökar.
Att hantera den risken liksom ett stort antal likartade faktorer inom cybersecurity är oerhört komplexa frågor. Vi kan dock se att Google liksom Microsoft och flera andra större företag engagerar sig seriöst i dessa frågor. Senast noterade jag följande inlägg på Googles säkerhetsblogg:
Meet skipfish, our automated web security scanner
Det är därför en förenkling att uttrycka det som Dagens Nyheter gör:
"Även om Kina har potentialen att bli den viktigaste marknaden kan ett stärkt varumärke på kort sikt vara mer värt för Google än en verksamhet i Kina som inte utvecklats som företaget hoppats."
Den kinesiska ekonomin och censuren
Det verkar troligt att kinesiska kommunistpartiet kommer ge ökat fokus på censurlösningar framöver samtidigt gissar jag att det kommer misslyckas. Däremot har jag svårt att se att det negativt kommer bryta den kinesiska tillväxten. Här måste man komma ihåg att de i större utsträckning nu använder sin enorma valutareserv till investeringar som lägger förutsättningar för tillväxt. Det var t.ex. inte länge sedan DN skrev om planen på mycket snabba tågförbindelser ändå till UK, Indien och över Laos och Thailand till Singapore:
Ökad kommunikation bör stimulera ekonomin och kanske också hjälpa till att öppna upp Kina. Samtidigt ska man också notera att de länder och områden Kina planerar att dra snabbspåren över är de länder där regimkritiker har brohuvuden internationellt eller som varit mer oroliga nationellt i Kina d.v.s. i urval Indien, Urumqi, Laos, Thailand och UK. Den ökar också Kinas förbindelse in i den problematiska regionen runt Pakistan, Afghanistan och Iran för vilken jag tidigare pekat på risker rörande Kina:
Risken för asiatiskt kärnvapenkrig är verklig
Amerikansk utrikespolitik och Kina
Jag upplever att USA under President Obama bättre hanterar Kina än under President Bush II men avstår från att försöka motivera det. Dock rörande Googles problem med Kina 2009 avseende de angrepp kinesiska kommunistpartiet i scensatte mot företaget ska uppmärksammas att Google fick ett bra stöd av President Obamas administration via tidigt Utrikesminister Clinton.
De enorma lån USA tagit upp från Kina oroade men jag har ännu att se att de inneburit något praktiskt problem. Trots att Kina av och till omoraliskt och mycket tveksamt kan upplevas sälja skuldebrev i samband med någon inbillad småsak som utlöser paranoida vanföreställningar hos den högsta ledningen ser jag ingen negativ påverkan på amerikansk politik.
Tvärtom har det troligen motsatt påverkan och flyttat Republikanska partiet åt rätt håll därför att de önskade polarisera frågan och det flyttade också Demokratiska partiet ytterligare en bit. I någon mening är det kinesiska kommunistpartiet som själva skapat den situationen via ett flertal inkompetenta utrikespolitiska operationer. Detta har hösten och vintern 2009 liksom hela 2010 roat mig oerhört att få uppleva.
Kommentera