X11-server från Google: Grunden till Chrome OS

7/15/2009

Nu har vi fått en X11-server från Google (bör ha kommit i dagarna) anpassad för situationen när klienterna kommunicerar med X11-servern över nätverket: Google Neatx. Det var inte många år sedan det här var vanligt. När jag började universitet förekom t.ex. SparcIII. SparcIV och några Sparc femmor men vanligast var X11-terminaler. X11-terminaler var inte sällan SparcII men ibland sämre än så. X11-terminalerna var inte roliga. X11-servern satt ju centralt i något rum och agerade fönsterhanterare åt säkert minst 100 terminaler. Och det är just fönsterhantering och grafiska objekt X11 hanterar.

X11-lösningen från Google ska tror jag inte tolkas som något steg bakåt i utvecklingen. Snarare är det så att datorutvecklingen gått framåt med snabbare nätverk och mer komplexa applikationer där centrala skalfördelar lönar sig bättre. Hur passar vi då in Google Neatx i vad vi vet om vad Google planerar släppa i övrigt? Inte minst Google Chrome? Det är inte svårt att reda ut.

Google Neatx kritisk för Google Chrome OS

Google Chrome kommer säkert ligga ovanför en anpassning av Linux (eller dyligt) och då krävs en X11-server. När Google lägger så väldigt tydligt fokus på "webbläsaren" som nu förvandlas till centrum för din netbook är det mest praktiska att Google har kontroll över utvecklingslinje av en X11. Hur man upplever sin webbläsare handlar om perception och den perceptionen är huvudsakligen visuell: X11 är kritisk. När de närmast gör ett operativsystem blir det ännu viktigare.

Vidare vill de nog ännu hålla vägarna öppna både för att köra X11-servern lokalt på din netbook respektive ha den i Google Cloud. Det är lätt att troligen felaktigt uppleva situationen med X11-klienter på datorerna och servern i Google Cloud som orealistisk. Betänk här dock att Google placerar ut att servrar hos ISP:er redan idag för att hantera filmklipp från Youtube och mycket mer. Din netbook behöver därför inte prata över internet utan bara till din ISP och där är hastigheten exceptionellt trevligt hög. Så det bör inte vara någon relevant begränsning.

Ska jag gissa tror jag att de göra både och d.v.s. har X11-servern lokalt men låter även Google Cloud agera klient men i detta fall påverkar X11-servern och där denna också svarar. D.v.s. vissa visuella händelse (t.ex. något särskilt musklick) går till Google Cloud där ett beslut utifrån det fattas vilket i sin tur gör att ett meddelande skickas till X11-servern. Egentligen ser jag ingen annan praktiskt riktigt bra lösning eftersom vi här både får skalfördelarna från Google Cloud men också lägger över beräkningskraft som inte tjänar att ligga i Google Cloud på klienten samtidigt som lösningen "garanterar" att det hela fungerar även utan nätverk.

Oavsett det gäller att om Google tar kontroll över en utvecklingsväg för X11 (särskilt när de nu är så nätverksbaserade) finns ingen anledning att inte plocka upp en anpassning utmärkt gjord för att vara effektiv övernätverk.

Fördjupa dig och bli expert

Läs mer om X11-servern från Google (i öppen-källkod):

GOOGLE NEATX

Mer om Google Cloud, Google Chrome OS, netbooks och övrigt relaterat:

GOOGLE CHROME OS ÄR NU OFFICIELLT

OPERATIVSYSTEMET VI FÅTT FRÅN GOOGLE

GOOGLE: INFRASTRUKTUR IDAG OCH STRATEGI FÖR FRAMTIDEN

GOOGLE: OPENSSL + NSS OCH SSL I CHROME + NATIVE CLIENT + RATPROXY

BILLIGA OCH STRÖMSNÅLA DATORER

0 kommentarer

Kommentera