Sverige och regeringen fick en del beröm i The Economist och artiklarna har publicerats i deras EU-blog Charlemagne:
Svensk utrikespolitik är mycket framgångsrik
Regeringen och särskilt Carl Bildt har nyligen kritiserats för att ha dåligt ledarskap över UD och bedriva inkompetent utrikespolitik. Ledarsidan på DN är ett av flera exempel på det:
Även Christian Holm (M) och Gustav Blix (M) ledamöter i riksdagens utrikesutskott kritiserar Carl Bildt:
"Tramsa inte om utrikespolitiken"
Oavsett kritiken har svensk utrikespolitik under Carl Bildt varit och är mycket framgångsrik. Mycket svåra frågor där Sverige och svenska intressen lätt kunnat tagit riktigt stor skada egentligen oavsett åt vilket håll man hade gått lyckades regeringen hantera exceptionellt kompetent. Jag uppfattar att flera andra länder har rört sig i liknande problem men inte klarat av det lika bra (bl.a. Australien och UK) och därför jag valde att sätta exceptionellt framför kompetent.
Politiska möten är viktigare än någonsin
Framgången är heller inte begränsad till ett fåtal frågor. Däribland menar jag att det rika antalet möten och kontakter med utländska politiker just nu är kritiskt. Internationell politik är i mycket snabb förändring och viktiga påverkande faktorer är turbulenta. Samtidigt stiger allt fler nya politiker ut på den internationella scenen som vi i liten utsträckning delar gemensam språk, kultur och erfarenhet med. Det har lett till missuppfattningar och även allvarliga sådana.
För att förhindra detta krävs just personliga möten. Carl Bildt är här upplever jag oerhört värdefull därför att han har lätt att snabbt sätta in sig in i olika frågor och se de bakomliggande faktorerna som skapar problemen. Det är inte alls självklart att dessa annars framförs under mötet eller att parten själv egentligen insett vad problemet är. Att snabbt se vad problemet egentligen är så att det går att reda ut är viktigt. Det är få personer som klarar det.
Vad ligger egentligen bakom kritiken av Carl Bildt?
Oavsett vad man exakt här och på andra ställen skriver och kritiserar tror jag följande citat pekar ut grundproblemet:
"UD-tjänstemän har visserligen ett rykte om sig att vara lite nippertippiga och känsliga, men ingen tycker om att ens egen expertis inte tas på allvar. Att ha en departementschef som vägrar lyssna, som under dragningar ofta demonstrativt läser ett eget dokument, som vet allt bäst och inte behöver någons råd, det sätter sina spår."
Från: Bildt kör UD i botten
Vi har stor nytta av styrkan Carl Bildt tillför svensk utrikespolitik. Samtidigt bör naturligtvis de här frågorna också tas på allvar.
Carl Bildt (och många andra t.ex. jag) har problem med detta och det kan oavsett hur stor framgången är orsaka problem.
Charlemagne är Karl den Store
Signaturen Charlemagne som anges som författare av bloggen Carlemagne's notebook är inte en journalist. Den används på inlägg liksom nyheter och artiklar tidigare tryckta i tidningen av flera journalister. Jag har här inte namnet på den som skrev just den trevliga artikel om Sverige men någonstans har jag den uppgiften dokumenterad.
Namnet Charlemagne är taget från Karl den store (död 814 och troligen född 742) som enade stora delar av Europa.
Kommentera