Framhävda länkar i kataloger

11/22/2008

Jaha nu fick jag ett e-post om att framhävd länk i www.kvalitetskatalog.se ändrats därför att jag inte längre länkade tillbaka. Men det är klart att jag inte gör det eftersom situationen efter att jag registrerat mig blev annorlund:

  • Jim Westergren började tydliggöra att han säljer länkar vilket jag när jag länkade tillbaka inte kände till. Detta bl.a. i forumpostningar på SEO-forum och i reportage i tidningar. Jag kan inte länka till sådant eftersom man riskerar att länka till sajter som går ur index.
  • Han får dessutom mängder av webbsajter utkastade av Google och jag vill inte riskera att länka dåligt grannskap.
  • Katalogen upplevde jag förövrigt då höll allt sämre kvalitet på länkarna. Jag vill inte länka till en sajt som i sin tur stödjer sajter jag själv absolut aldrig skulle länka till.

Men syn är att man visst ska länka till kataloger om de håller god kvalitet. Sedan ska man givetvis göra det på ett sätt som besökaren har nytta av det. För mig är det t.ex. logiskt att i så fall göra det här på www.seotaktik.com eftersom besökarna här typiskt letar efter sådana resurser. På webbsajter som inte rör sig i detta område är värdet sällan tydligt. Det ska i så fall vara länkar till mycket välskötta specialistkataloger eller djuplänkar till mycket bra kategorier i bredare kataloger.

Jag kan säga att jag regelbundet går igenom alla länkar både här och på andra sajter och städar bort allt som inte längre ser ut att hålla måttet. Katalogerna jag länkar upplever jag håller hög kvalitet och signifikant mer än vad folk i allmänhet väljer till att länka i det segmentet. Sådan kvalitetsuppföljning kan jag verkligen rekommendera som en bra onpage SEO-metod. Jag kan där ge som exempel ett par stora bloggar jag försummat och då tog mig en dag och gick igenom alla länkar. Särskilt den ena visade sig ha länkar till sidor som inte höll måttet. Det handlade bl.a. om nya sajter som verkar lovande men sedan när de fått lite kataloglistningar m.m. slutat att publicera eller lagt in en massa tveksamma länkar. Efter utrensningarna stärktes båda bloggarna minst sagt signifikant - riktigt tydligt.

Tittar vi på www.kvalitetskatalog.se har jag inte besökt den på ett tag. Men jag hör underligheter. En sajt som jag vet är en den mest seriösa aktören i sitt segment och en av få där som utvecklar riktigt innehåll med värde togs bort för kanske en veckan sedan (?) för att den påstogs inte hålla måttet. Det var inte min sajt varav alla kvarstår (tar han bort dom vet vi att det är för han kritiseras här eftersom de kvalitetsmässigt ligger i topp 2% på vad den katalogen har) Jag tog och surfade runt övrigt topp 20 i det segmentet och förutom ett par sidor associerade till staten samt denna sida var allt i övrigt sådant jag själv inte skulle länka till. Sådant får mig att fundera.

0 kommentarer

Kommentera