Kinesiska kommunistpartiets visar förtroende för Europas demokrati och belönar med utlandsstudenter

1/18/2013

I takt med att volativitet till positiv förändring understryks i tillväxt för Kina måste försöken att lösa demokratifrågan sunt öka. Risken från faktorer som att kommunistpartiet utpressar enskilda personer genom att angripa deras familj kan orsaka för alla kineser oerhört värre problem åren efter demokrati om det utlöser överuttryck likt lynchning av kommunistpartiets familj.


Beroende av vad folk kan ha behövt uppleva ska risken för att personer bränns levande på gatorna i avspegling av hur folk just nu tänder eld på sig själva.


Parallellt studerar allt fler kineser utomlands. Det är positivt värde för alla och skapar långsiktig förutsättning för att värde i världen ska frigöras genom att kulturer förstår varandra bättre och identifierar bra lösningar från varandra. Värde finns också genom att Kina liksom många länder i tredje världen oftare har kanske större uttryck för akademisk motivation i en önskan att motbevisa fördomar man tror att andra kulturer har och kanske därför att man upplever ett mycket större värde av den akademiska karriären hos ett universitet utanför Kina genom ökad säkerhet och möjlighet att bedriva verksamhet utan att politiska faktorer konkret av och till träder in för att styra om ditt liv och din forskning.


D.v.s. värde också för våra universitet finns med att våga rekrytera fler medarbetare från "ovanligare" länder även om risken för spioneri givetvis finns för sådana områden där öppenheten inte redan gör risken till en icke-fråga. Kina är en världens verkliga gigantiska leverantörer av spioneri i Europa såväl som USA är så skickliga och kostnadseffektiva att vi verkligen borde utreda om vi inte borde utkontraktera vår liknande verksamhet till dom. En känsla jag haft ett tag är att en svensk aktör i verkligt stor omfattning både i pengar och räckvidd för informations-inhämtning besegrades helt av dom utan att de ens märkte det innan implementerat. Oerhört svårt att veta med någon säkerhet dock så se det som lite mindre än en gissning.


Det demonstrerar också det förtroende kinesiska kommunistpartiet har för ex. Europas demokrati. De upplever sig inte behöva frukta att ex. Tyskland eller Polen ska lägga beslag på några familjemedlemmar till deras makthavare för att lösa problem smidigare.


"Over the last few years, the largest proportion of foreign students has come from China: In 2011, the number of Chinese students matriculated at German university came to 22,828 – with the figure still rising. They have an above-average level of study success. “Discovering another understanding of what it means to study and learn is a very enriching experience for young Chinese”, highlights Professor Chen Hongjie from the renowned Peking university in his contribution. German scientific culture characteristics such as independence, a critical stance, a systematic approach, and thoroughness leave a deep impression, says Professor Chen."

Från: Foreign students studying at German universities number over quarter of a million for first time

Implicit är ett lika stort förtroende för det europeiska rättsystemet - vad Kina själv saknar annat som del av enpartistaten - i den trygghet de med all rätta kan känna i att våra europeiska myndigheter vid behov säkert kan beskydda deras studenter från ex. de uttryck för rasism och främlingsfientlig alla kulturer i världen kan ge uttryck för (vanligen ganska övergående i påverkande mening men relativt divergens i språk vilket ju avspeglar kultur).


Inte ens om Kina själva via någon boss där orsakar omoraliska och här olagliga problem för att utpressa enskilda finns någon som helst orsak givet den europeiska historien att tro att våra myndigheter inte skulle skydda deras familjer mot repressalier.


Förtroendet är viktigt inte minst därför att den kinesiska verksamhet inom spioneri innebär att väldigt många aktörer med största säkerhet har mer eller mindre alla kinesiska studenter inkl. deras familjeband kartlagda.


Om något är kommunistpartiets förtroende för detta i nivå med att det sägs att ett strategidokument eller något liknande ska existera (jag saknar helt möjlighet att bedöma korrektheten i det men det tycks knappast orimligt) för hur man ska använda betalande studenter utomlands för att skapa trevligare mediebevakning av hela Kina.


För dem är ett en väg för att med omoral manipulera där man litar på vårt demokratiskt sundare system. Det är också en farlig benägenhet att se människor i stora grupper accepterande risk för att de brott man själv pågår visst kanske ökar risken för enskilda riktade repressalier men där förtroendet för vårt rättssystem gör att de tycker att det är en rimlig risk givet att några mass-lynchningar aldrig (hoppas jag) kommer inträffa.


Det är en jämförelse för att kanske bättre förstå det gigantiska hat kommunistpartiet lagt grund till och som måste reduceras för att inte utlösa konkret ännu blodigare problem.

0 kommentarer

Kommentera