Elnätet och svenskar utomlands: Säkerhet lmed tydliga symboler levererar den trygghet som för tillväxt har oanvänd potential

1/18/2013

I en värld där konflikt inte behöver vara mellan alltid länder kan säkerhetspolitiskt bedömning inte göras utifrån Rysslands steg närmare eller från demokrati i förhållande till hur överstarna tror olje- och gaspriset utvecklar sig åren som kommer.


Angrepp av stat kan riktas mot Sverige - därför allt vad stat gör i form av angrepp i Sverige eller som Sverige tagit revir på (ex. en ambassad) ska Sverige försvara. Att uttrycka att medborgaren har värde är potent kraftfull stimulns över tiden för medborgaren. Mycket annat är också viktigt men medborgarna vet deras land står bakom är varaktig trygghet resp. skattning av vad deras människovärde är ökar.


Riket är det mest stabila vi känner. Klarar Sverige av att leverera detta och få medborgarna att tro på det ligger faktorn kontinuerligt verkande utan särskilt risk att det förändras så länge Sverige smart genom att tala folk till rätt runt om i världen eller energieffektivt och snabbt inte tvekar på att frigöra ett par personer från ett afrikanskt fängelse åtta soldater och en bättre löser på ett par timmar med föga om någon risk.


Trygghet gör att vi vågar och det krävs för att företagen ska utvecklas. Större delar av vår evolution var konsekvens att ta en chansning ofta problematiskt. För mycket kunde du dö. så är det inte numera men ändå hänger försiktigheten ofta i (även om det kan variera väldigt mycket mellan individer men att få in fler mer försiktiga personer som vågar ta risker kan vara lika bra som mer riskbenägna men på lite andra sätt).


Med Sverige i ryggen blir du standardtryggare. När sprickor i det indikeras är det allvarligt. Är sprickan när vi tittar närmare förutom problemet en spännande möjlighet att mer än sätt igen den öka på svenskens trygghet med kanske 2.5% - 15% är det konkret tillväxt att realisera.


När populationer av människor försöker vinner samhället därför att fler bra saker skapas utan stora problem för dom som misslyckas. En nedstämd person kan trots prediktera mer realistiska resultat genom att vara överdriven negativ men det är inte samma sak som att värdet blir större för samhället och heller inte för de enskilda individerna. När vi tar ökad trygghet över populationen vinner också i genomsnitt alla i gruppen startade företag rsp. den utökade gruppen i genomsnitt.


Många möjligheter finns och Sverige är duktigt på mycket. Men svenska medborgare i utländskt fängelse i diktaturer är vad vi ska frita inte senare än ett år efter åt när dialog misslyckas när situationen är sådan att fängelset inte är mer än vad åtta beväpnade soldater och en båt klarar utan risk (en person med en pistol räcker inte otroligt också ganska bra om man går dit någon dag ingen besökare väntar och passar på vid en tidpunkt det verkar som hela personalen gått hem). Eller betalar fängelset några tusenlappar för att dom ska släppa fången.


Media har haft en funktion för att leverera detta värde relativt stat och kommun eller landsting. Det värdet skadas också när de tvingas till att rycka in och försöka komplettera staten. Det får dem att se dåliga ut. Att de inte räknas.


Egentligen är den logiska konsekvensen av det att ett litet media venture i armed service kanske kund vara något och se till att den svenska journalisten Dawit Isaak hämtas hem närmaste månaden.


Någon hur som helst behöver se till att tala tydligt.


Vidare gäller att trygghet handlar om att Riket kan försvara sin mur. Jag har pekat av och till ett par gånger om året sedan cirka 2009 eller 2010 på betydelsen att Sverige vet att vår infrastruktur i elleverans och energi är acceptabelt säker:


Regering ska inte bedöma risken från vad Ryssland gör eller inte göra utan inse att vilken diktatur som helst kan slå till om de ser att det kan medverka till kraftig risk management från deras perspektiv. Sverige kan mycket väl ha aktörer en diktatur koppplar till aktiviteter i det egna landet ex. sambandsinformation till demonstranter och via lämplig metod slå ut svensk elproduktion för att se om det hjälper till när demonstranterna ska skjutas.


Jag har vid tidigare tillfällen också indikerat flera bra rapporter från andra länder som studerat problematiken. December 2012 publicerade NAP som tar fram och publicerar större mer genomarbetade utredningar åt bl.a. amerikanska senaten och om jag minns rätt en del andra federala politiska entiteter som myndigheter.


Utredningen tryckt: ISBN-10: 0-309-11404-7
Och finns också kostnadsfritt att ladda ner från: Terrorism and the Electric Power Delivery System


Nedan är figur 43 från kapitel fyra som berör cyber security citerad.


0 kommentarer

Kommentera