Nyhetspanelen om tågkaoset i Gomorron Sverige 26 februari 2010

2/26/2010

Nu har SVTPlay inte filmklippet av något från dagens Gomorron Sverige (vad jag kan se) men följande avsnitt var sevärt:

"7.46 Nyhetspanelen om tågkaoset, hur OS puttar ut populära program ur tablåerna och hur de hushållsnära tjänsterna splittrar partierna."

Oavsett hur besvärande tågproblematiken har varit är det självklart en trivialitet. Problematiken Anders Björk pekar på är däremot relevant:

Foto: gi Licens: CC

1. Särskilt just att vissa typer av akuta problem inte beslutsmässigt kan hanteras snabbt. Fem statsråd behöver träffas i person precis som han tog upp runt att skicka tjänstehundar utomlands. Kring mycket nationellt som berör internationellt är det så vitt jag helt odefinierat vad som gäller så där kan mycket väl fem statsråd också krävas efter några timmars juridiskt utredande.

2. Problemen han tog upp rörande kompetens stämmer kring mycket. Sverige har ingen erfarenhet av att hantera kriser.

3. På samma sätt också det han tar upp att vi inte ens för krissituationer definierar ledningssystem där vi har någon som kan fatta beslut.

Handlar det nu om att tågen är insnöade finns nu personer som kan fatta beslut. Det löser sig. Kring just situationer som är mycket mer problematiska behöver det inte vara fallet. Det kan leda till flera situationer varav ingen är direkt trevlig:

1. Problemen hanteras åtminstone inte tillräckligt snabbt och större skada än nödvändigt uppstår.

2. Orsakande problem kan inte hanteras och istället pressas drabbade organisationer orimligt över en längre tid.

3. Andra för det ej avsedda entiteter t.ex. främmande makt hanterar problemet åt oss därför att något val kanske inte finns.

Därför är det nödvändigt att ha ledningssystem definierade som faktiskt kan fungera sammanhållet över nationen när vi drabbas av vissa typer av kriser. Betraktar vi området cybersecurity behöver vi något liknande vad UK, USA och Australien har byggt.

Dessa satsningar har inte här bevakats rörande funktion men målet med dem är att kunna samordna cybersecurity. I US är det idag skapat för DOD och delvis för DHS, och sannolikt kommer det också samordnas till en enhet. För Australien tror jag mig förstått att man skapat det så från början.

Följande inlägg rör dessa frågor åtminstone från en annan viktig aspekt rörande internationellt samarbete vilket är det logiska steget när detta är gjort nationellt. Sådant kan ske på många olika sätt och behöver inte alls vara ett problem ur ett alliansfritt perspektiv.

DoD och UK diskuterar samarbete om internetsäkerhet (1/26/2010)
Australien rustar upp sin internetsäkerhet (1/22/2010)
Internetsäkerhet och Indien - Uppföljande (1/21/2010)

Den typen av samarbeten är tilltalande för en mindre aktör därför att det kan möjliggöra att vissa problem man själv inte kan röra av varierande orsaker kan hanteras. Andra problem kräver bäst samarbeten för att effektiva lösningar ska vara möjliga. Vår problematik som ensam aktör diskuterade jag väldigt ytligt i:

Att lära medan man inför skydd mot internet warfare är bättre

Övriga artiklar som anses mer relevanta för Sverige har samlats i urval på:

Artiklar mer relevanta för Sverige

Det finns mycket mer egentligen lika relevant utifrån vad man söker information om.

0 kommentarer

Kommentera