Kanske intressant att läsa på IDG.se är att angreppet mot en holländsk utfärdare av SSL-certifikat tycks ha skett för att möjliggöra avlyssning i Iran.
"Domänen används för att kontrollera att ssl-certifikaten är äkta. I trafiken syns dock ett märkligt trafikmönster från de senaste veckorna. Validation.diginotarl.nl var i huvudsak trafikerad av holländska och iranska användare fram till den 30 augusti 2011, uppger han."
Dessa statistiksammanställningar är en tydlig indikator på att Iranska internetanvändare var utsatta för en man-in-the-middle-attack från tredjepart, uppger Feike Hacquebord. Denna tredjepart hade därmed sannolikt möjlighet att läsa all mejlkommunikation som iranska användare skickat via exempelvis Gmail, avslutar han."
Från: "Iran var målet för certifikathacket"
En otäck möjlighet är att det är medborgare som avlyssnats av diktaturen och enskilda personer som engagerat sig i demokrati eller kanske bara uttryckt sig öppet om vad de anser rörande lokala eller nationella politiker respektive religion råkar illa. Kanske rent av mördas.
Här kan man spekulera som möjlighet att följande jag nyligen skrev (8/23/2011) är relaterat (citatet editerades avseende namngivning av analysverktyget för mer demokrati)
"Iran och Kina när det gäller politisk ledning d.v.s. respektive diktatur tenderar att ha en del gemensamma intressen (typiskt att protester från omvärlden mot övergrepp på ett lands befolkning inte är vad som gillas). Följande nyhet från China Daily rör inte just det men värd att ha sparad ändå:
När det gäller applikationen Culture Concepts som byggs ovanpå WARRIOR plattformen är Iran ett språkområde jag varken seriöst eller oseriöst funderat på om det ev. kan lämpa sig för en fallstudie rörande argument för frågor som demokrati, kvinnors rättigheter m.fl. associerat. Det finns dock ett flertal andra områden i i människorätt och demokrati där fallstudier i engelskan först bör komma.
Det är min målsättning och förhoppning att göra en fri version av Culture Distance tillgänglig för att ge menar jag tydligt bättre förutsättningar just för organisationer inom demokrati, människorätt och miljö att nå ut med sina budskap genom bättre anpassning till målgrupp liksom bättre skatta effekten.
[...]
Intressant med Iran är ju just isolationen där ändå tydliga kanaler med språkets intensitet når både medborgare och ledning liksom ut från dem till oss."
Kommentera