NIST ökar fokus på cybersecurity

12/26/2009

Patrick Gallagher utsågs till ny chef för NIST september 2009 och han ökar nu fokus på cybersecurity. Enligt uppgifter till Govinfosecurity.com kommer det bl.a. handla om:

  • Ett nytt "NIST laboratory" inriktat på datorsäkerhet.
  • Ev. kommer NIST att omorganiseras.

NIST är den amerikanska myndighet som hanterar standarder. Dess betydelse både i USA och resterande av världen är stor. Det gäller IT- och informationssäkerhet såväl som andra områden. Genom åren har flera standarder inom IT.säkerhet kommit som blivit allmänt använda i hela världen.

Av betydelse kan bl.a. vara att utveckla ramverk och standarder för att organisera arbetet med IT- och informationssäkerhet. Det kan hjälpa samhällskritiska resurser att bibehålla tillräcklig säkerhet utan att övriga samhället behöver oroa sig för att man håller för låg nivå för att spara pengar eller därför att kompetens inte finns tillgänglig. Ett exempel på en industri som det kan beröra är elproduktion:

"In a written response to the IG report, a spokesperson insisted Science was committed to cyber security and willing to implement the NIST standards 'as appropriate.'"

Från: Cyber Security Shortcomings at Nuclear Labs?

En kritik man kan göra av NIST färskare satsning inom informationssäkerhet är att de standarder som kommit (kanske ej officiella än) blivit oerhört komplicerade. De kan passa stora myndigheter och kanske en del stora företag men är tror jag både för dyra och komplicerade för nästan alla andra. Det arbetet föregår dock Gallagher och den nya satsning som nu påbörjats. Tidigare arbete bör dock ändå vara väldigt värdefullt och kan vara en utgångspunkt inför kommande förenklade tillämpningar?

Relaterade inlägg på SEOTaktik:

Howard Schmidt blev President Obamas Cybersecurity tsar (12/23/2009)

Kritiska globala utmaningar inom internetsäkerhet (7/30/2009)

Obamas rapport om internetsäkerhet känns lovande (6/05/2009)

0 kommentarer

Kommentera