Gulligt för att motverka censur på nätet

12/30/2009

Att peka på gulligt som en egenskap vid publicering på nätet som kan motverka censur kan tyckas löjligt. Likväl är en effektivt åtminstone möjlig. Låt oss beakta situationen vi för närvarande har i Kina med åtminstone 35 000 statligt anställda (men menar jag fler än 100 000) som har betalt för att läsa inlägg på forum, sociala medier, bloggar m.m. för vid kritik av regimen tvinga fram censur.

Information riktad till surfarmén

Dessa är inte högt betalda och kvalitén på det hela blir därefter. Ändå har det givetvis resultat. Det som går att vända mot detta är att dessa går att betrakta som en målgrupp och som sådan är de givetvis väldigt enkla att nå.

Information riktad mot dessa för att påverka hur de gör sitt arbete behöver inte nödvändigtvis vara diskret så mycket som vad som får dem att tänka till utifrån vad de censurerar och vad det säker om personerna som skrivit det. Där finns otaliga möjligheter och inte ens säkert är gulligt vad som är mest intressant.

Hur gulligt kan användas

Gulligt kan läggas tillsammans med annan information för att kanske klara att ge följande effekt:

1. Tydliggöra att regimkritiker inte är samhällsfarliga element. En bild med starkt gulliga egenskaper kan få hela bloggen eller artikeln att uppfattas som ej hotfulld utan att själva informationen minskar i effekt.

Foto: Jelene Morris Licens: CC by 2.0

2. Gulligt kan skapa ett tydliggörande av den skillnad som råder mellan regimkritiker och kinesiska kommunistpartiet där de förstnämnda är trevliga och de sista onda. Surfarmén upplever konstant att det finns gulliga egenskaper hos de första medan de andra är otäcka och farliga.

3. Gulligt kan tänkas ha en positiv verkan på stämningsläge jämförbart med vad som diskuterats i:

"När vi istället möter "glada" ansikten ökar det aktivitet i de delar av hjärnan som ofta sägs ha med belöning att göra. Det kan innebära att du väldigt konkret blir en aning mer avslappnad och gladare. Ökad aktivering här istället för orbitofrontal cortex innebär att du kommer uppfatta mindre hot både i aktuellt ansiktsuttryck liksom omvärlden i övrigt."

Från: Ansiktsuttryck | Nyfiken vital

Detta kan tänkas medverka till att påverka vilka beslut de fattar i enskilda situationer samt viktigare göra dem mer mottagliga för positiv riktad information. Därigenom tillsammans med andra åtgärder kanske det är möjligt att påverka värderingar lokaliserat i surfarmén vilken får anses vara ett för kinesiska kommunistpartiet kritiskt verktyg på nätet.

Foto: E3000 Licens: CC by-sa 2.0

Mer om gulligt

Exempel och experiment med gulligt finns på min Pryltrend och nedan finns några i urval: De först två kan användas för att testa inverkan av leende ansiktsuttryck och andra gulliga bilder. Pröva att titta på dem flera gånger under ett par dagar. Det andra inlägget utnyttjar även text för påverkan.

Stämningshöjande bilder: Många typer

Ökad Glädje Direkt

Fler inlägg med gulliga egenskaper:

Gulliga vapen för en snällare värld

Kul tankar om gulligt

En Kvinna i Rött ovanför och under Spelet

Relaterat på SEOTaktik

Några tidigare ämnesrelevanta inlägg på SEOTaktik rörande sociala medier:

Tidsanalys i sociala media

Whitening för ökad säkerhet i sociala media

Uppmuntran och möjlighet istället för ingrepp

U.S. military hanterar sociala nätverk

0 kommentarer

Kommentera