Algoritmuppdatering?

7/29/2008

Idag såg jag vad jag upplevde var nya sökresultat kanske orsakade av algoritmförändringar. Att jag tar fel ska inte alls uteslutas och särskilt tycker jag inte att man ska borträkna följande två alternativa faktorer:

  1. En del av en kontinuerlig test av olika subset i en större algoritm.
  2. Ovanligt gamla sökresultat har visats t.ex. för att uppnå whitening eller QA (en.wikipedia.org).

Faktor ett tycker jag nog kan vara mycket trolig. Däremot är jag lite mer tveksam till faktor två.

Vad innebär detta?
Det här stycken reviderade jag och lade till lite extra information. Något påstående i den ursprungliga bloggpostningen som inte finns nu eller som jag nu tror är fel finns inte. Istället har jag tillfört information avseende nätpublikationer.

Likväl tror jag vi har något nytt nu och att det är något som särskilt berör webbutiker. Faktiskt har jag inte än sett att det påverkar relevant för andra aktörer utanför webbutiker. Dock att vissa typer av publicister kan ha gynnats istället för detta och att det då mindre berör kvälls- och morgontidningar. Vad som istället kan ha gynnats är mer ämnesspecialiserade nätpublikationer.

Hur man sammantaget ska tolka det är svårt att säga något om. Min personliga åsikt är dock att sökresultaten där jag sett detta är bättre. Det behöver dock inte alls innebära att de flesta tycker lika. Rimligen mäter Google på något sätt hur folk uppfattar transienta förändringar och så vi får väl så om det håller i sig. Avseende trafik för egen del ser jag inte att det påverkar varken till eller från.

Vad är whitening?
Wikipedia diskuterar också whitening i vad som faktiskt för denna situation är en ganska bra förklaring: Key whitening. Dock är det där är en mycket tydlig särfallsbeskrivning av whitening avseende nyckelhantering för blockchiffer som dessutom också är feistelchiffer.

Whitening generellt handlar om att gömma entropi som kan visa information man vill ha dold oavsett situation. D.v.s. oberoende om det handlar om ett blockchiffer eller något annat. Jämför här med fullständigt vitt brus där all mätbar entropi saknas.

0 kommentarer

Kommentera